Winnaar Nobelprijs voor de Literatuur bekend

De winnares van dit jaar is Alice Munro, een Canadese schrijfster van korte verhalen. Ze is de eerste uit dit land afkomstige winnaar van de prijs. Ze werd al eerder geroemd om haar korte verhalen – in 2009 kreeg zij al de prestigieuze Man Booker International Prize voor haar gehele oeuvre en ze wist dat de Zweedse Academie haar in het oog had. De schrijfster staat bekend als één van Canada’s belangrijkste auteurs en werd al eerder de Canadese Tsjechov genoemd.

Munro groeide op in Ontario, Canada, op het platteland, waarna ze naar de universiteit ging om te studeren. Daarna belegde ze zich op de journalisitiek en richtte met haar echtgenoot een boekwinkel op in Victoria, Munro’s Books geheten.  Haar verhalen gaan niet zelden over provinciale vrouwen die dromen van een ontsnapping naar een rijker leven.

Munro liet onlangs in een interview weten dat ‘hoogstwaarschijnlijk nooit meer zal schrijven’ , en al ruim een jaar is er geen nieuw werk meer van haar verschenen.  December vorig jaar verscheen haar eerste bundel in vertaling in Nederland: Lief Leven getiteld.

Leave a Comment