Voor het eerst buiten het zonnestelsel

De meeste mensen zullen het zich niet realiseren (en het onterecht niet belangrijk vinden) maar iets unieks staat op het punt te gebeuren. ‘We’ gaan voor het eerst het zonnestelsel verlaten. We is in dit geval een inmiddels antiek ruimtescheepje met de toepasselijke naam Voyager 1. Het toestel is op 5 september 1977 gelanceerd (twee weken na de Voyager 2) en het is langs Jupiter en Saturnus gevlogen, waarna het naar de uiteinden van het zonnestelsel op weg ging. Het is voorbij Pluto geraasd, door de Kuiperbelt en de ‘termination shock’, waar de zonnewind tot subsone snelheden afremt, en de buitenste regionen van de Heliosfeer in.

Sinds 2010 wordt er geen zonnewind meer gedetecteerd door de sonde. Volgens NASA betekent dat dat de Voyager de Heliosfeer van de zon verlaten heeft en zich nu in een ‘transition zone’ bevindt. Dat zou een tot nu toe nog niet voorspeld rustig stuk ruimte tussen de zonnewind en de interstellaire ruimte in zijn. Gedacht wordt dat die zone zo’n 18 miljard kilometer diep is. Laat dat nou ook ongeveer de afstand zijn die de Voyager door die zone heeft afgelegd. Het kan nu dus elk moment écht buiten de invloed van de zon treden.

Al tientallen jaren worden er spectaculaire films gemaakt, waarin we die irritante lichtsnelheid doorbreken, andere planeten bezoeken en doen alsof de Fermiparadox opgelost is. Eigenlijk vreemd dat de mensheid nu pas de interstellaire ruimte bereikt en nog wel met een sonde die gelanceerd is 35 jaar geleden. En dat met een ruimtescheepje dat eigenlijk maar vijf jaar zou werken.

Aan boord van de Voyager bevindt zich een gouden grammofoonplaat met daarop de stand van onze kennis in 1977 en zelfs een kaart met de locatie van onze zon erop. Je kunt je afvragen hoe slim het is om alle info over het menselijk ras de ruimte in te schieten, zonder dat je weet waar het blijft. Dat werd in Star Trek, The Motion Picture (uit 1979) ook al speculatief verkend. V’Ger, de alles vernietigende vijand van kapitein Kirk, mr. Spock en de Enterprise, blijkt een oude bekende.

Ook benieuwd wat er gebeurt als we buiten ons eigen zonnestelsel treden? Houdt dan de speciale Voyagerwebsite van NASA in de gaten.
(Martijn Lindeboom)

Leave a Comment