Achtergrond | Urban fantasy, op drakenjacht in de stad

Monsters, weerwolven en demonen die door de straat rennen? Waarom niet. Dat denken de schrijvers van urban fantasy dus ook. Waarom zou je een eigen, ingewikkelde wereld verzinnen als onze eigen wereld genoeg gaatjes en mogelijkheden biedt?

Zoals de naam van het genre misschien al verraadt, speelt urban fantasy zich voornamelijk af in een stad. Dat hoeft niet perse een bestaande stad te zijn, dat kan toevallig de stad zijn waarin je woont, alleen dan honderd jaar later. Of het kan een stad zijn die helemaal niet bestaat.

Het verschijnen van de fantasy elementen heeft vaak een behoorlijke invloed op het leven in die stad. Zoals het landen van aliens, mythologische wezens die zich onder steden verstoppen of paranormale wezens die onder de mensen leven en met de samenleving versmelten. Je kan het zo gek nog niet bedenken, of het kan.

Urban fantasy is een populair genre onder zowel de volwassen fantasy als de Young Adult fantasy. Vaak bevatten de verhalen onbewust een, romantisch, element. In de boeken die gelabeld worden als Young Adult wordt dit vaak extra uitgebuid. Het bevat dezelfde elementen, maar in dit genre worden ze net iets meer ‘overdreven’. Gevolg: personages op de rand van het volwassen worden. Ze worden niet alleen met zichzelf geconfronteerd, maar ook met verliefdheid en een portie bovennatuurlijke actie.

In het geval van Young Adult Urban fantasy gebeurt dit vaak buiten de gewone samenleving. Bijvoorbeeld in een internaat of een gesloten academie speciaal voor mensen met een bovennatuurlijke gave. Zoals de vampierleering Zoey in Het Huis van de Nacht, waar ze niet alleen van alles over haar leven als vampier leert, maar ook over zichzelf en haar vrienden. Natuurlijk gaat dat ook gepaard met meer dan één gebroken hart.
Dan is er ook nog Luce uit Lauren Kate’s Fallen. Ze wordt weggestopt omdat ze ‘onhandelbaar’ zou zijn en komt daar Daniel tegen, een gevallen engel die ze in elk leven opnieuw tegenkomt, alleen dat weet zij niet.

Stuk voor stuk krijgen de hoofdpersonages een portie fantasy te verwerken waar menig tiener van droomt. Ze zijn anders, bijzonder, vinden liefde, worden gekwetst en hebben vrienden. Dat is waarschijnlijk ook de kracht van dit genre, vooral bij (jonge) vrouwen. De wereld staat dichterbij ons zelf dan bijvoorbeeld Midden Aarde. Oké, vooruit, de personages zijn op de vlucht voor iets wat je niet in een doorsnee Albert Heijn tegenkomt, maar omdat het zich afspeelt in de wereld waar wij dagelijks rondlopen voel je veel sneller verbonden met het verhaal. Alleen het heeft gewoon nét even meer dan een doorsnee roman.

Op woensdag 30 maart het volgende genre: low fantasy.

Leestips
De Geheimen van de Onsterfelijke Nicholas Flamel – Michael Scott
Drakenkeizer –  Markus Heitz

Dodenjacht (uit de Anita Blake serie) – Laurell K. Hamilton
Evermore – Alyson Noël
Fallen – Lauren Kate
Heksen en elfen – Kim Harrison
Het Huis van de Nacht – P.C & Kirsten Cast
Nachtwacht – Sergej Lukjanenko
Stad van Beenderen – Cassandra Clare

(Stéphanie de Geus)

Foto © Julia Freeman-Woolpert

Leave a Comment