Top-tien | Tien schrijvers voor tijdens een WK-finale

Ben jij geen fan van voetbal terwijl om je heen iedereen toch nog met samengeknepen billen op de bank zit? Met de volgende auteurs kom jij de juichkoren wel door! We selecteerden een handjevol schrijvers uit de twee deelnemende landen met wiens boeken je een meer dan voetbalbestendig fort kunt bouwen:

Michael Ende
Het bekendste werk van Michael Ende is natuurlijk Het Oneindige Verhaal, over de jongen Bastiaan Balthazar Boeckx die zichzelf verliest in avonturen in de parallelle wereld Fantásia. Maar ook Jim Knoop en Lucas de Machinist is een aanstekelijk absurde geschiedenis die niet alleen voor kinderen geschikt is.

Cornelia Funke
Als het wachten wordt op strafschoppen en er dus behoefte is aan een leesmarathonsessie is de Inkt-trilogie van Cornelia Funke aan te raden. Hoofdpersoon Maggie kan personages tot leven toveren door hardop te lezen en dit levert zowel hilarische als tragische gevolgtrekkingen op. De dievenbende van Scipio is zeker net zo mooi en gaat over een groep kinderen in Venetië onder leiding van de Robin Hood-achtige Scipio.

Markus Heitz
Internationaal succes verwierf Markus Heitz met de epische fantasy-quatrologie De Dwergen. Andere genres beheerst hij ook: Oneiros: Dodelijke Vloek is zonder meer huiveringwekkende horror; voor science-fictionfans is er Collector en de vampierliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de Kinderen van Judas.

Bernhard Hennen
Meer episch? Bernhard Hennen! Voor de woestijnvariant is er de Ravenstorm-serie, anders raden wij De Elfen van harte aan.

E. T. A. Hoffmann
Zin in een klassieker? De verhalen van E. T. A. Hoffmann worden niet zelden vergeleken met die van Edgar Allen Poe. Zijn jachtige stijl wordt niet zelden huiveringwekkend genoemd. Hij beïnvloedde een schare aan bekende schrijvers, waaronder Dostojevski, Dickens, Poe zelf, Baudelaire en Emily Brontë.

Wolfgang Hohlbein
Hohlbein schreef een ontzagwekkend oeuvre: korte verhalen, science fiction (Spacelords), epische fantasy (The Dark Eye, met Bernhard Hennen), Indiana Jones-boeken en bewerkingen van mythen en sagen. De serie Märchenmond (Magic Moon) is vertaald in het Engels.

Walter Moers
Walter Moers werd vooral bekend als striptekenaar. Hoofdpersoon van De stad van de dromende boeken is Hildegunst von Mythenmetz (of Roelant Sagehouwer, afhankelijk van de vertaling) die gevangen raakt in een labyrintische boekenwereld, het land van de mysterieuze Schaduwkoning waar meedogenloze boekenjagers op bibliofiele schatten azen en ‘boekelingen’ streken uithalen.

Liever juichen voor Argentinië? Het Spaanse fantasygebied leunt veel meer magisch realisme dan op epische fantasy en is dus ook niet zo bekend in ons taalgebied. Toch een paar uitschieters voor wie zin heeft om diep de materie in te duiken:

Jorge Luis Borges
Peetvader van de surrealistische fantasy is ontegenzeggelijk Borges. Hij schreef nooit een roman, maar schreef uitsluitend korte verhalen, waarin vaak de grens tussen de realiteit en droomwerelden vervaagt. Ook vervlecht hij vaak filosofische vraagstukken in zijn verhalen. Er zijn vele bundels van zijn werk verkrijgbaar, ook in goede Nederlandse vertalingen. Naast korte verhalen schreef hij ook poëzie.

Adolfo Bioy Casares
Bioy Casares werd bekend met Morels uitvinding, over een ontsnapte gevangene die zich afvraagt waarom alles zich herhaalt en ontdekt dat alle mensen die hij tegenkomt in feite driedimensionale opnames zijn. Samen met Jorge Luis Borges schreef hij Zes raadsels voor Don Isidro Parodi en Twee gedenkwaardige fantasiën.

Julio Cortazar
Cortazar schreef een grote hoeveelheid korte verhalen die in bundels te vinden zijn. Sommigen zwerven er ook los op het internet. Voor wie verder wil gaan dan een kennismaking is er Rayuela, een hinkelspel. In deze roman, over een Argentijnse intellectueel die terugkeert uit ballingschap en een krankzinnigeninstituut gaat leiden, heeft een ingewikkelde structuur. Het zal dan ook niemand verbazen dat de hoofdpersoon zelf ook op het randje van krankzinnigheid eindigt!

Leave a Comment