Achtergrond | Sword and sorcery: zwaardje paardje verhalen

Twee weken geleden keken we naar Epische fantasy, maar dat is natuurlijk niet het enige fantasy genre. Daarom kijken we deze week naar Sword & sorcery.

Zo op het eerste gezicht lijkt Sword & sorcery amper te verschillen van de Epische fantasy, maar natuurlijk is er wel degelijk verschil. Waar het bij Epische fantasy om wereld veranderende dilemma’s en conflicten gaat, is Sword & sorcery een stuk kleiner. Alle conflicten die de held tegenkomt, hebben betrekking op hem en zijn situatie. De keuzes die hij maakt, veranderen dus geen werelden, maar alleen zijn eigen leven.
Daarnaast heeft het natuurlijk alle elementen die je verwacht, actie, spanning, magie, bovennatuurlijke elementen en een vleugje romantiek.

Maar als het dan zo erg op Epische fantasy lijkt, waarom is het dan een apart subgenre? Sword & sorcery, heeft net als fantasy wortels in de mythologie, daarnaast is het sterk beïnvloed door historische fictie. Hoewel ze weinig fantastische elementen bevatten zijn verhalen als Alexandre Dumas’ De Drie Musketeers (1844), Rafael Sabatini’s Scaramouche (1921) voorgangers van dit subgenre. Daarnaast werden veel Sword & sorcery schrijvers zoals Robert E. Howard en Clark Ashton Smith sterk beïnvloed door de “duizend-en-één-nacht”- verhalen over magische monsters en slechte tovenaressen.

Wat opvallend is, is dat de hoofdmoot van dit genre erg mannelijk is. De vrouwelijk personages die erin voorkomen zijn meestal de ‘dames in nood’ die hulpeloos wachten tot ze gered worden. Marion Zimmer Bradley’s Sword and Sorceress anthologieën probeerde hier verandering in te brengen. Ze moedigde vrouwelijke schrijfsters aan om te schrijven over vaardige zwaardvechters en machtige tovenaressen. Tegenwoordig komen de vrouwelijk heldinnen vaker voor in de verhalen, maar je zal ze zelden tegenkomen zonder sex-appeal.

Op woensdag 16 februari het volgende genre: mythische fantasy.

Leestips
Bloed & Eer – Brad Winning
Boeken van de Zieners – Robin Hobb
De naam van de wind – Patrick Rothfuss
Gebonden in Duister & Verbroken in Schemer – Kim ten Tusscher
Weet je nog meer leestips die in dit rijtje thuis horen? Plaats ze in de comments!

Stéphanie de Geus)
Foto © Ophelia Cherry

1 Comment

  1. […] Niet ieder fantasyboek bevat een tovenaar, elf of kabouter. Sommige verhalen, in tegenstelling tot Sword & sorcery worden gedragen door mythologische elementen. De bekendste daar in zijn ongetwijfeld de Griekse en […]

Leave a Comment