[re]Writing History

Samenwerkingsproject van schrijvers, fotografen en Stichting Onterfd Goed wordt gepresenteerd in Den Bosch.

Schermafbeelding-2013-09-06-om-16.08.37Het is de Maand van het Schrijven in de bibliotheek in ‘s Hertogenbosch, en dat wordt gevierd met de presentatie van een bijzonder project: [re]Writing History. Er hangt een ontspannen, informeel sfeertje in de bieb en het is er redelijk druk. In de hal zijn tien sokkels neergezet, voorzien van vitrines met daarin de ouderwetse schrijfmachines, die voor het project uit de kast zijn gehaald. Een sokkel is beplakt met pagina’s uit Franse boeken, terwijl je bij een andere vitrine als een kijkdoos naar binnen kunt kijken. Op een tafel is het resultaat van het project te bekijken: een gelikt boekwerk met korte verhalen, vergezeld van prachtige foto’s. “[re]Writing History leverde verrassend veel diversiteit op,” zegt Dieuwertje Wijsmuller van de Stichting Onterfd Goed. “Moordverhalen, verhalen over relaties, leefwerelden die met elkaar botsen… Die verhalen werden vervolgens geïnterpreteerd door de fotografen: de foto’s versterken het verhaal en de verhalen versterken de foto’s.”

In 2011 sloot museum Scryption in Tilburg noodgedwongen haar deuren – gebrek aan subsidie – maar de collectie bleef bestaan. Stichting Onterfd Goed ontfermde zich over. Onderdeel van de collectie zijn zo’n negenhonderd schrijfmachines, waaronder enkele exemplaren die van de beroemde schrijver W.F. Hermans zijn geweest. “De schrijfmachine is het verlengstuk van de schrijver,” zegt Dieuwertje. “Veel meer dan, volgens mij, de computer en een laptop ooit geweest zijn. We wilden dood erfgoed weer tot leven brengen, en dit vast laten leggen door fotografen.”

Schermafbeelding-2013-09-06-om-16.07.07En dus werden er plannen gemaakt: netwerken van jongereninstanties, schrijvers en fotografen werden aangeboord en er werd een schrijfwedstrijd uitgeschreven om deelnemers te werven. Tien schrijvers en tien fotografen uit een leeftijdscategorie tussen 14 en 27 jaar werden geselecteerd, die vervolgens een coach toegewezen kregen. “Het is een leerproces geweest voor de deelnemers, we wilden echt dat het als een ambacht werd overgebracht van meester of leerling. En de deelnemers hebben zichzelf overtroffen.”

Een van de coaches is Thomas Olde Heuvelt, die de deelnemers feliciteert en toespreekt. “Een platform is niet gemakkelijk te vinden,” zegt hij. “En wij hebben het jullie moeilijk gemaakt. En nu gooien we jullie nu het diepe in.” Hij heeft er vertrouwen in dat sommigen hun weg zullen vinden in het schrijversschap. Ook heeft hij nog twee adviezen, ook voor de fotografen: “Blijf je verhaal vertellen, en koester je successen. Dat geeft je creatieve energie.”

Schermafbeelding-2013-09-06-om-16.08.20Olde Heuvelt is zelf net terug uit San Antonio, waar hij de uitreiking van de Hugo Awards bijwoonde. Hij was zelf -als eerste Nederlander in de geschiedenis van de Hugo’s -genomineerd in de categorie Best Novelette. Hij greep naast de felbegeerde prijs, maar: “Ik ging ook niet met de verwachting daarheen dat ik ging winnen. Ik heb zoveel contacten kunnen leggen daar, het was geweldig. Ik was heel trots op mijn nominatie – natuurlijk deed het daarom een beetje pijn dat mijn naam verkeerd uitgesproken werd…” Wat zijn eigen advies betreft, zegt hij: “Ik dacht steeds: als ik dit niet koester, doe ik het niet goed. Je moet alles wat je bereikt vieren. Dit is het grootste wat ik tot nu toe bereikt heb in mijn schrijverscarrière.” Van Olde Heuvelt en de andere coaches, zijn ook korte bijdrages in [re]Writing History terug te vinden.

Voor de fotografen was er nog een speciale verrassing: www.fotografie.nl heeft de Beste Foto uitgekozen, en daar hangt nog een passende prijs aan vast. Anouk Dalessi wordt geroemd om een filmachtige foto, ‘die van alle foto’s het langst bijblijft’. En dan is het aan de bezoekers om de tentoonstelling te bekijken, de schrijvers te spreken, en vooral: een kunstig boek mee naar huis te nemen.
(Rianne Werring)

Leave a Comment