Recensie | Wolfgang Hohlbein – De Asgardsage: De Hamer van de Goden

Hohlbein - De hamer van de godenVijf schepen met bemanning zijn uit Asgard vertrokken en komen in een vreselijke storm terecht. Op het grootste schip, de Naglfar, bevinden zich Thor en zijn kapitein Torben. De storm eist vele slachtoffers en uiteindelijk komt enkel de Naglfar aan op een eiland. De bemanning wijdt zich aan reparaties, Thor en Torben nemen enkele mannen mee aan wal op zoek naar voedsel.
Thor ziet zich geconfronteerd met enkele vragen. Heeft hij werkelijk een reusachtige slang zien opdoemen aan de reling van het schip, tijdens de storm? Bestaat de dwerg Dwegr echt of is hij een verschijnsel ontsproten aan zijn eigen fantasie? En waarom komt dat vervloekte eiland hem zo bekend door? Zijn mannen zien hem als een god en hijzelf geloofde dit eveneens, maar ineens is hij niet zo zeker meer van zijn eigen macht.

Wolfgang Hohlbein wordt geroemd als de keizer van de Duitstalige Fantasy. Hij heeft in ieder geval een royale stijl en het is de eerste pagina’s dan ook flink wennen, met zinnen die een alinea beslaan en bombastische omschrijvingen. Het past echter goed bij het type verhaal: wie over godenzonen, een leger ondoden, wereldslangen en zeeslagen schrijft, mag daar best een beetje gewichtig over doen. En als je eenmaal aan de stijl gewend bent, leest het boek als een speer.

Ondanks dat het een dun boek betreft – het verhaal is de proloog van het veel lijvigere boek Thor –valt er heel wat te beleven. Het eiland waar Thor en zijn mannen aanmeren herbergt een keur aan gevaarlijke vijanden tegen wie Thor zijn hamer in de strijd kan gooien. Hij is in dit deel niet de arrogante held die we uit de mythen kennen: Thor is nog onzeker over zijn godenstatus. Hij is zich meer dan bewust van zijn kracht en zijn magie – hij kan mensen helen – maar laat niet veel los over hoe hij aan die krachten gekomen is, zelfs niet tegenover Torben, die zijn oudste vriend en pleegouder is. Een kilometers diep psyche kan Thor niet aangerekend worden – maar dat lag ook niet echt in de lijn der verwachting. Thor is een held van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’ – die af en toe nog best slimme ingevingen heeft.

Spanning kent het boek volop. Aan het eind blijf je als lezer echter wel met een hoop vragen zitten, net als de hoofdpersoon. Wie is nou die figuur die Thor bij de poort van de reuzenstad zag? Wat was dat eiland waar ze gestrand waren, en wat willen die ondoden beginnen met een zinkend schip? Veel meer dan een lokkertje is het boek dus niet. Maar dan wel een heel smakelijk lokkertje.

Zo hier en daar valt de schrijver in herhalingen en het constante ‘mijn vriend’ dat Thor te pas en te onpas aan zijn zinnen toevoegt, gaat op den duur irriteren. Niettemin is De Hamer van de Goden een boek met vaart en een echte aanrader voor de liefhebber van krachtige helden die een robbertje kunnen vechten.
(Rianne Werring)

Untitled-4
Titel: De Asgardsage 2: De Hamer van de Goden
Auteur: Wolfgang Hohlbein
Pagina’s: 128
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-9028-42591-0
Uitgever: WB Fantasy
Boek prijs: € 14,95
Eboek prijs: n.v.t.

Leave a Comment