Recensie | Veronica Roth – Het verhaal van Four

9200000022091645Het verhaal van Four is een verzameling korte novellen die Veronica Roth schreef in aanvulling op haar succesvolle Divergent-trilogie: Inwijding, Opstand en Samensmelting. Four is de inwijdingsdocent van Beatrice Prior en speelt een belangrijke rol tijdens de opstand in het Chicago in de verre toekomst. Voor Beatrice is hij een belangrijke steunpilaar. Maar Four heeft zijn eigen demonen om te bevechten.
In De overstapper beleven we het moment mee waarop Four overstapt van de factie Zelfverloochening naar de Onverschrokken. Zijn redenen zijn al bekend vanuit de trilogie, maar de manier waarop Roth de klik in Tobias hoofd beschrijft, is toch een aanvulling. De Aspirant verhaalt over de inwijding van Four, Fours bijzondere vrienschap met Shauna en het verlies van Amar. De zoon is een wat ongeleide voortzetting op De Aspirant, waarin de ontmoeting tussen Four en zijn doodgewaande moeder centraal zou moeten staan. In De verrader komt voor het eerst Tris dichterbij. Dan blijkt ook meteen hoe nodig zij is, om Four tot leven te brengen.
Tot slot zijn er nog drie bonus-scenes geplaatst, die enkele momenten uit het verhaal van Tris vanuit het standpunt van Four belichten, onder andere hun eerste ontmoeting.

Is Het verhaal van Four nodig om de Divergent-trilogy te begrijpen? Nee. Andersom is dit wel het geval. Dit boek is zelfstandig haast niet te begrijpen vanwege de vele verwijzingen naar de trilogie en mede daardoor lijkt het erg rommelig in opzet.
Is het een boeiende aanvulling? Ja. Als je de trilogie gelezen hebt en je bent fan, dan wil je Het verhaal van Four gewoon hebben. Het is bijzonder boeiend om te zien hoe Four tegen zijn relatie met Tris aankijkt, wat de achtergrond van zijn angsten is, waarom hij zo stug en bot over kan komen.
Het is kunstig hoe het verhaal zo nu en dan dat van Tris raakt en de lezer zich weer even terug waant in de beklemmende werkelijkheid van Tris haar verhaal. Om te zien hoe dingen anders hadden kunnen gaan als niet alleen Tris maar ook Four andere keuzes had gemaakt.

De Divergent-serie werd geschreven vanuit het perspectief van Tris, de onverschrokken dame die als Afwijkende de juiste beslissingen kon nemen om haar volk te leiden naar de volgende stap. Maar het de intentie was, zo zegt Veronica Roth, om de serie te schrijven vanuit het perspectief van Four. Dat Roth een bijzondere plek in haar hart heeft voor Four, ofwel Tobias, blijkt zeker uit dit boek, dat met veel passie en liefde, maar wel wat rommelig, is geschreven en samengesteld.

Ook in dit boek hanteert Roth haar eigen, soepele en aantrekkelijke schrijfstijl en Four / Tobias komt goed tot zijn rechts als individueel karakter. Je vraagt je af hoe het experiment uitgepakt zou hebben als Roth had besloten om de volledige serie te herschrijven vanuit het perspectief van Four en zich niet beperkt had tot enkele scenes.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-3
Titel: Het verhaal van Four
Auteur: Veronica Roth
Pagina’s: 192
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90003-3528-2
Uitgeverij: Uniebook – van Goor
Boek prijs: € 15,00
Eboek prijs: € 7,99

Leave a Comment