Recensie | Tobias O. Meissner – De Demonen

De magiër Orison sticht in een ver verleden een rijk dat hij naar zichzelf noemt. Hij verbant alle demonen in het rijk naar de demonenpoel. Twee demonen zien kans te ontsnappen en nemen bezit van de koning van het rijk en van een barones. Al gauw blijkt dat Orison niet voldoende levenskracht biedt voor twee demonen en dan breekt de hel los.

De achterflap vermeldt in grote letters: ‘literaire fantasy’. Nou valt er natuurlijk te twisten over het predikaat literair en in dit specifieke geval is het interessant te achterhalen waarom het onder die vlag de markt opgestuurd is.
‘Fijnzinnige gedachten over de vrije wil en de moraal,’ belooft de achterflap. Dat zijn interessante thema’s, maar hun aanwezigheid op zich maken een fantasywerk nog niet literair – zowel het probleem van de vrije wil als morele problemen worden in fantasy op de meest uiteenlopende manieren uitputtend behandeld. Zo fijnzinnig zijn de gedachten van Tobias Meissner over deze onderwerpen ook niet. Als ze al aan de orde komen, gebeurt dat vrij direct en voor de lezer heel erg overzichtelijk.
Waardoor onderscheidt Meissner zich dan? De achterflap belooft ons dat Meisner in zijn roman het demonische in de mens toont, en het menselijke in de demon.
Het feit dat mensen in staat zijn tot demonisch gedrag, is natuurlijk een van de grondstoffen van de literatuur. Meissner beschrijft inderdaad de potsierlijkheid en achteloze wreedheid van de macht en de nietsontziende overlevingsdrang die zich onder bepaalde omstandigheden van mensen meester maakt. Doordat hij vaak in vogelvlucht over het verhaal scheert, mist hij nogal wat kansen om de gevolgen van dit soort gedrag ook echt in beeld te brengen, waardoor het verhaal niet overal even sterk is.

Is het zijn schrijfstijl, die hem het predikaat literair verleent?
De taal in De Demonen is eenvoudig maar verzorgd. De taalbeheersing is van hoog niveau. Voor de zorgvuldige vertaling, die nergens hapert en in mooi verzorgd Nederlands is geschreven, krijgt de uitgeverij een compliment.
Meissner bedient zich in deze roman van het auctoriaal perspectief. Daardoor blijft het verhaal een afstandelijke vertelling, haast een sprookje. De manier van vertellen ademt verder een zeer gedateerde sfeer, alsof je een achttiende-eeuwse roman leest.
Meissner verstaat wel de kunst om vanuit een vogelvluchtperspectief in te zoomen. Wanneer hij op deze wijze focust op de levens van diverse personages, ontstaat een licht absurde, lichtvoetige sfeer waarin hij het groteske en gruwelijke niet schuwt. In deze scènes laat Meissner zien dat hij als auteur wel degelijk over grote potentie beschikt en heeft hij de aandacht van de lezer. De schrijver heeft beslist de juiste vaardigheden om een sterk verhaal te schrijven, maar het lijkt erop dat hij ze niet overal adequaat heeft ingezet.

In de uitgebreide, overbodige stukken tekst waarin de opbouw van het land Orison wordt uitgelegd, verliest Meissner de aandacht van de lezer namelijk weer.
Orison is vanuit het hart als een grote taartpunt verdeeld in grote stukken, die ook nog de fantasierijke namen eerste baronaat, tweede baronaat, enz. dragen. Vanaf het moment dat de demonen bezit van koning en barones nemen, volgen de intriges en oorlogen elkaar in rap tempo op. Helaas worden deze intriges zo algemeen verteld dat het de lezer op den duur weinig boeit welke districten op enig moment in het verhaal samen zijn gegaan en welke tegen elkaar ten strijde trekken.
De schematische opzet die doorschemert in zowel het wereldbouwen van Meissner als in de opzet van het gehele verhaal en de slecht uitgewerkte onderdelen daarvan (als hij praat over de grote magiër die de wereld geschapen heeft, is al te duidelijk dat dit Meissner zélf is, aangezien hij nergens moeite doet die magiër een eigen identiteit mee te geven) maken De Demonen tot een verhaal dat op te veel plaatsen de lezer in de steek laat.

Het lezen van De demonen was geen afdaling in het demonische krochten van de menselijke geest, maar eerder een wandeling door een aangeharkt park, waarin af en toe iets interessants te ontwaren is in een verloren hoekje.

De schrijver heeft in Duitsland een indrukwekkende lijst publicaties op zijn naam. De vraag is of De Demonen het meest geschikte boek was om de Nederlandse lezer kennis te laten maken met zijn werk.
(Adinda Volkers)

(voor de verzorgde vertaling)
De Demonen
Tobias O. Meissner
Prijs: 19,90
ISBN: 978-90-284-2364-0

Leave a Comment