Recensie | Tais Teng – Werelden van Vuur en Ijs

Tanja is een oogster op de planeet Mercurius. Het is haar taak om in dienst van Heavy Metals de uraniumviooltjes en zilverdoorns te plukken van het schroeiend hete oppervlak van de planeet. Als arbeidster in dienst van Heavy Metals, is het haar grootste wens om ooit haar schulden af te betalen en een vrij mens te worden. Maar dat is niet zo eenvoudig als zelfs water en zuurstof tegen exorbitante prijzen geleverd worden door je werkgever.
Toch weten Tanja en haar broer Rolf zich vrij te kopen, nadat ze een grote oogst binnenhalen.
Daarmee beginnen voor Tanja de problemen pas goed… Geld hebben is één ding, het niet verliezen aan allerlei intergalactisch geboefte, waaronder de belastingdienst en je voormalig werkgever, een ander.

Wat volgt is een spannend ruimte-avontuur waar de vaart geen moment uit verslapt. Het verhaal is vanuit Tanja geschreven, in ik-perspectief en in de tegenwoordige tijd en de lezer volgt haar gedachten en acties dus op de voet. In een elegant, bedrieglijk simpel proza met een prachtig gevoel voor ritme, ontvouwen de gebeurtenissen zich in razend tempo.

Soms doet het verhaal bijna jeugdboekachtig aan door de korte zinnen en de eenvoudige verteltrant. Wat googelen leert dat dat niet heel verwonderlijk is, omdat een deel van het verhaal eerder onder de naam 400 graden in de schaduw is uitgebracht door uitgeverij Zwijsen. Wat oudere jeugd kan veel plezier kan beleven aan dit verhaal, maar deze herbewerking is zeker niet alleen voor kinderen geschreven. Daarvoor is Teng net wat te puntig, en liefhebbers van onversneden SF en ruimte-avonturen met een spitsvondige beet zullen dit verhaal dan ook zeker waarderen. (Daarnaast wordt er in deze versie van het verhaal wat liefde bedreven, scènes die er vermoedelijk later bijgeschreven zijn.)

Het hoge verteltempo en de vele plotwendingen zijn de kracht én de zwakte van het verhaal: voor een aantal problemen vindt Tanja wel erg gemakkelijk een oplossing, zelfs als je in aanmerking neemt dat ze met een IQ van 160 wel in staat moet zijn ingewikkelde situaties het hoofd te bieden – Tanja is ontstaan in een aquarium, en ze is een ‘verbeterd model’. Meestal wordt een probleem in het hoofdstuk waarin het ontstaat nog opgelost. Enkele lijntjes in het verhaal worden wel erg oppervlakkig uitgewerkt en laten de lezer hongerig achter.
Aan de andere kant is de lichtvoetigheid waarmee Teng het hele boek door problemen opwerpt voor een uiterst gevarieerde en kleurrijke cast aan mensen, buitenaardse wezens en elektronische intelligenties, en de spitsvondigheid waarmee deze worden opgelost, juist een van de redenen waarom dit boek zo vermakelijk is.

Tanja is een actieve, vindingrijke hoofdpersoon. Hoewel we het verhaal vanuit haar gezichtspunt beleven, blijft het vrij oppervlakkig. Tanja overleeft ternauwernood een aantal zeer gevaarlijke omstandigheden en beleeft dingen die haar toch als persoon behoorlijk zouden moeten beïnvloeden, maar dit laat allemaal nauwelijks rimpelingen op haar ziel achter – laat staan enige krasjes. Toch is ze een aangename heldin.

Hoewel Teng grote thema’s als maatschappelijke ongelijkheid en de erbarmelijke omstandigheden van contractarbeiders in dienst van machtige corporaties niet schuwt, doet hij dit vrij terloops, waardoor het boek haar luchtige toon nergens verliest. Vooral ook in het laatste deel van het boek, wordt regelmatig verwezen naar actuele zaken. Zo duikt Assange op als naam van een Vrije Stad op de planeet Mercurius, een toevluchtsoord voor gevluchte contractslaven.

Werelden van Vuur en Ijs kent geen bloedstollende spanning en biedt geen diepgaande, menselijke beschouwingen. Dit is een boek dat je leest om jezelf heerlijk ontspannen te vermaken met lichtvoetige, mild humoristische ruimte-avonturen. Als dat de opzet van de auteur was, is hij ruimschoots geslaagd.
(Adinda Volkers)


Werelden van vuur en ijs
Tais Teng
Prijs: 16,95
ISBN: 978-94-608-6028-7

Leave a Comment