Recensie | Stephen King – Eenmalige Zonde

Chad en Nora hebben een redelijk tevreden bestaan, maar ze hebben net niet genoeg geld, ook al werken ze allebei. Chad is een invalleraar en bezig met zijn verhalen hierover op te schrijven en Nora is thuisverpleegster bij de gepensioneerde dominee Winnie. Deze dominee zijn heeft zich zijn hele leven in dienst van de samenleving gesteld en nu hij voelt dat zijn einde nadert heeft hij nog één wens: een zonde plegen. Aangezien hij niet meer in staat is om dit te doen, vraagt hij aan Nora of zij in zijn naam een zonde wil begaan. Hij biedt haar daarvoor 200.000 dollar. Chad en Nora besluiten het te doen, maar door deze keuze verandert hun leven totaal.

Eenmalige Zonde is een kort verhaal. Stephen King heeft eerder bewezen dat hij spannende korte verhalen kan schrijven, maar helaas komt dat bij Eenmalige Zonde niet echt naar voren. Je bent als lezer natuurlijk benieuwd wat de zonde is en de opbouw hier naartoe is redelijk goed, maar als je er eenmaal achter komt is deze minder dramatisch als verwacht en dat is wel jammer. Daarna gaat het verhaal verder over de problemen die Chad en Nora ondervinden, maar je leeft weinig met ze mee. Dit komt onder andere doordat King niet diep ingaat op die problemen. Verder zijn de zinnen vaak kort, wat de vaart een beetje uit het verhaal haalt.
Uiteindelijk is het een redelijk leuk verhaal om een keer gelezen te hebben, maar omdat je er niet echt in wordt getrokken, mist het zeker de spanning van een boek dat je niet kunt neerleggen.

Dit boek bevat ook het bonusverhaal Blockade Billy, wat iets groter is dan het eerste. Hierin vertelt een oude honkbalcoach over Billy “Blockade” Blakely, een boerenjongen waarvan men denkt dat hij niet zo goed en ook niet zo slim is. Toch boekt hij succes bij een grote club, al is dit succes niet van lange duur. Hij blokkeert zijn tegenstanders in het veld op een speciale manier en als de waarheid naar boven komt is het snel afgelopen met zijn carrière.

Met dit verhaal zorgt King er beter voor om de aandacht te grijpen, omdat het verhaal steeds meer loslaat over Blockade Billy. Het is een honkbalverhaal, maar als je weinig van honkbal weet is het goed te begrijpen en je leert zelfs nog wat van het spel. Wat grappig is, is dat de coach zijn verhaal vertelt aan ‘meneer King’ en zo lijkt het alsof de auteur wil zeggen dat het verhaal echt aan hem is verteld.
Wat in dit verhaal zorgt voor de meeste spanning, is dat je wilt weten hoe Billy toch zo goed grotere en sterkere mannen dan hijzelf kan blokkeren. In dat opzicht doet het denken aan Eenmalige Zonde. Bij beide verhalen is er één aspect waar eigenlijk het hele verhaal om draait, wat voor spanning zorgt en waarover je graag de waarheid wil weten. Dit kan goed en slecht uitpakken en dat laat het boek Eenmalige Zonde allebei zien.
(Sophie Brolsma)


Eenmalige Zonde
Stephen King
Prijs: €9,95
ISBN: 978-90-245-3328-2

 

1 Comment

  1. Angelo on November 8, 2012 at 12:13

    Gratis tip: Recensies bevatten GEEN spoilers… Je vertelt de lezer ervan dus NIET dat de zonde minder dramatisch is als verwacht. Ik moet het boek nog lezen en bij mij zal het dus niet zo zijn, omdat ik dankzij een idioot die geen recensies kan schrijven al weet dat het niet dramatisch is.

Leave a Comment