Recensie | Stephen King – Dr. Sleep

490931d4-5fc0-4fc3-945c-eccbcb7c3eb3_stephenkingDanny Torrance en zijn moeder zijn ontsnapt aan het Overlook hotel, maar de oude gasten geven het niet zo gemakkelijk op. Met behulp van zijn vriend Dick Hallorann weet Danny uiteindelijk toch te ontsnappen. Helaas voor de volwassen Dan Torrance blijkt het minder eenvoudig om te ontkomen aan de geesten uit de fles die ook zijn vader geteisterd hadden. Tot Dan in New Hampshire komt. Hier vind hij steun, een uitlaatklep voor zijn gaven en op een dag de pupil die Dick voorspeld had. Maar dan is er nog de Ware Knoop, en als het aan hen ligt, blijft er geen pupil meer over voor Dan.

Dr. Sleep is het vervolg op Stephen King’s The Shining en gaat verder waar deze eerste klassieker is gestopt. Het fijne aan Dr. Sleep zijn de terugblikken naar The Shining die kort en bondig en goed getimed zijn. Ze geven daardoor niet teveel het idee van herhaling, maar zorgen er wel voor dat het geen must is om The Shining te (her)lezen.

Het boek komt wat langzaam op gang en in het begin worden er zulke grote stappen genomen dat het lastig is om in het verhaal te komen, of om je in te leven in de personages. Dit is echter een hoognodige inleiding en wanneer het verhaal dan eenmaal goed op gang is, is het bijna onmogelijk om het boek weg te leggen .

Door de meerdere personages die met ‘het licht’ communiceren, krijgt het verhaal een intrigerende vaagheid die het nog spannender maakt. Door precies de juiste hoeveelheid geheimhouding weet King verrassende wendingen in het verhaal aan te brengen en de terugkeer van elementen uit The Shining maken Dr. Sleep helemaal compleet.

Al met al is dit een waardig vervolg op een van Stephen King’s beste boeken. Hoewel het horror-element niet heel aanwezig is, wordt dit goedgemaakt door flink wat spanning en mysterie.
(Erin de Vrijer)

Untitled-4.5
Dr. Sleep
Stephen King
Pagina’s: 568
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90245-5915-2
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff B.V.
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 14,99

Leave a Comment