Recensie | Stephen King – De Wind door het Sleutelgat

Stephen King - Wind door het sleutelgatIn De Wind door het Sleutelgat worden Roland en zijn vrienden (bekend uit de Donkere Toren-serie) tijdens hun reis naar de Donkere Toren gedwongen te schuilen voor een Starkblast, een verschrikkelijke en dodelijke storm. Roland vertelt een verhaal uit zijn verleden, van toen hij nog maar net een scherpschutter was en hij een jongen troostte wiens vader vermoord was door een huidman. Roland vertelde de jongen het verhaal dat zijn moeder altijd aan hem vertelde, over een dappere jongen die koste wat kost zijn moeder haar zicht terug wilt geven: De Wind door het Sleutelgat.

De Wind door het Sleutelgat hoort bij de Donkere Toren-serie maar is los te lezen van de serie waar hij eigenlijk buitenstaat. In dit boek worden door middel van de karakters uit de serie verhalen verteld uit Midden-Wereld. Voor lezers van de serie zal dit een verrijking zijn van de wereld en karakters die ze hebben leren kennen maar ook nieuwe lezers zullen genieten van de bijzondere vreemdheid van Stephen King’s Midden-Wereld. Hoewel het zeker wennen is, wordt er genoeg informatie gegeven om dit boek te lezen zonder bekend te zijn met de rest van de serie.

King heeft een fijne, algemene schrijfstijl. Ondanks de onbekende woorden en vreemde concepten die in zijn boeken voorkomen, is dit werk vlot te lezen en kunnen zijn verhalen op de raarste momenten associaties oproepen bij de lezer. Wel wordt van de lezer een goed geheugen en concentratie verwacht want door het verhaal-in-een-verhaal-principe kan het lastig zijn om de verschillende verhaallijnen niet door elkaar te halen.

Door het universele karakter van De Wind door het Sleutelgat kan dit boek zowel als aanvulling op en als opstapje naar de Donkere Toren-serie zijn. Het is voor verzamelaars van King zeker een waardige aanvulling en voor de nieuwelingen is het een prima boek om te ontdekken of er een nieuwe boekenkast voor een Stephen King-collectie aangeschaft moet worden.
(Erin de Vrijer)

Untitled-3.5

Titel: De Wind door het Sleutelgat
Auteur: Stephen King
Pagina’s: 317
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90-245-4971-9
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 14,99

Leave a Comment