Recensie | Sophie Lucas – Reigers Vlucht

Mei Lin is de prinses van Yuan en de dochter van de Keizer. Als prinses is ze aan strenge regels gebonden, iets waar ze niet blij mee is. Als haar vader haar uithuwelijkt aan Akechi Sadayasu, de prins van Yamatan, om de vrede te bezegelen, kan ze daar ook niets tegen doen. Ook al behoort haar hart een ander toe. Maar dan neemt haar leven een drastische wending, er wordt een aanslag op haar leven en dat van haar vader gepleegd. Zij kan nog net op tijd ontkomen samen met Cang Lu, de dienaar van haar broer Wen De. Ze gaan op pad om Akechi Sadayasu te waarschuwen. Een ding wordt Mei Lin al snel duidelijk: niets zal meer hetzelfde zijn.

Reigers Vlucht is het debuut van Sophie Lucas, een vrij lijvig debuut van 480 pagina’s, opgedeeld in drie delen. Hoewel ze in het eerste hoofdstuk meteen een heel mooi sfeerbeeld neerzet, lijkt het boek moeilijk opgang te komen. Er wordt veel aandacht besteed aan het leven in het paleis en vooral veel nadruk gelegd op de beleefdheidsvormen. Daardoor is het moeilijk om direct een band te krijgen met de personages. Dat deze nadruk nodig is, blijkt pas veel later. Want niets is wat het lijkt.

Als Mei Lin dan op de vlucht slaat samen met Cang Lu, komt het verhaal pas echt van de grond en dat is ook waar de schrijfstijl van Lucas met sprongen vooruit gaat. Nu ze de beleefdheidsvormen achterwege kan laten, krijgen Mei Lin en Cang Lu ineens veel meer diepgang. Mei Lin moet gedwongen haar paleisleven achter zich laten en vechten voor haar leven. In zo’n overgang kunnen twee dingen gebeuren: of de schrijver laat zich verleiden en laat het personage te makkelijk aan de nieuwe situatie wennen, of het personage groeit geleidelijk in haar nieuwe situatie. In het geval van Lucas en Mei Lin is het het laatste. De relatie tussen Mei Lin en Cang Lu groeit gestaag en ook als ze eindelijk Yamatan bereikt hebben moet Mei Lin zich blijven aanpassen. Deze veranderingen voor Mei Lin heeft Lucas ontzettend knap in elkaar gezet en dat zorgt ervoor, dat zodra ze daadwerkelijk op pad gaan, het boek niet meer weg te leggen is.

Hoewel Reigers Vlucht overduidelijk vol zit met research, is het toch de persoonlijke groei van Mei Lin dit het verhaal draagt. Zodra dat gebeurt neem het verhaal een vlucht die je op de eerste paar pagina’s nog niet had kunnen vermoeden. Het is dan ook met recht een boek wat niet alleen uniek is in zijn soort dankzij het Aziatische thema, maar ook een die een flinke indruk achterlaat.
(Stéphanie de Geus )


Reigers vlucht
Sophie Lucas
Prijs: € 19,95
ISBN: 978-90-225-6022-8

Leave a Comment