Recensie | Simon Scarrow – Straatvechter

Simon Scarrow - Gladiator 2Marcus is als slaaf toegevoegd aan de hofhouding van Julius Caesar. Als lijfwacht van het nichtje van de consul volgt hij zijn trainingen in Rome. De politieke situatie in Rome is explosief en Julius Caesar is zijn leven niet zeker. Hij vraagt Marcus om undercover te gaan bij een straatbende om achter de kopstukken van de bedreigingen te komen. Marcus weet dat zijn leven op het spel staat en niet alleen omdat hij zich in het gevaarlijke bendeleven bevindt. Hij draagt een groot geheim met zich mee dat onvoorstelbare gevolgen kan hebben wanneer het bekend wordt. Hij doet zijn best om zijn nieuwe meester te beschermen en zijn taak als lijfwacht van Caesars nichtje te volbrengen. Maar als hij de moordenaar van zijn vader onder de mannen van Caesars tegenstanders ziet, beseft hij dat het complot tegen zijn nieuwe meester hem persoonlijk aangaat. De strijd die rond de senaat losbarst, is heftig en heeft grote gevolgen voor zowel Marcus als zijn meester.

In Straatvechter gaat het verhaal van Marcus verder waar het in Vechten om Vrijheid was gebleven. Eindelijk is Marcus in Rome, de plaats waar hij op zoek wilde naar hulp voor zijn moeder die als slavin voor Decimus werkt. Marcus wist aan de man te ontsnappen en wilde naar Rome om de oude generaal van zijn vermoorde vader in te lichten en om hulp te vragen. Hij vindt de man die blijkbaar een belangrijk kopstuk is in het politieke spel wat gespeeld wordt.
Marcus’ jeugdige karakter is veranderd in die van een volwassen man. Hij heeft een voordeel jong van lichaam te zijn waardoor hij bijna onzichtbaar is in het straatleven in Rome. In de schaduwen van Julius Caesar weet Marcus zich op een strategische plaats naast zijn meester te werken en hij gebruikt zijn verstand om zijn eigen positie te verbeteren. Onverwachts komt hij in een situatie terecht waarbij hij zijn opleiding tot gladiator hard nodig heeft. De jongen die Marcus ooit was, is na deze strijd voor altijd verdwenen. Hij is een gladiator in vlees en bloed.

Net als het eerste deel Vechten om Vrijheid, leest dit boek snel weg. De schrijfstijl is onveranderd en je wordt direct in het verhaal gesleept waarna het je niet meer loslaat. Het verhaal is nog spannender en meeslepender. Waar je het eerste deel nog weg kan leggen, moet je bij dit boek doorlezen. De intriges waar Marcus in terecht komt zijn met recht moordend te noemen. Het is prachtig om te zien hoe Scarrow in het personage van Marcus kracht en een goed stel hersenen combineert tot de man die Marcus wordt. In tegenstelling tot het eerste deel van Gladiator heeft Straatvechter wel een einde. Het is niet het einde van het verhaal van Marcus, maar het is een eind. De flintertjes spanning die na het lezen achter blijven is genoeg om je nieuwsgierig te houden naar een volgend deel.
(Marieke Pallada)

Untitled-5

Titel: Gladiator 2: Straatvechter
Auteur: Simon Scarrow
Pagina’s: 288
Leeftijd: 12+
ISBN: 978-90-257-5041-1
Uitgeverij: Gottmer Uitgevers Groep
Boek prijs: € 14,95
Eboek prijs: € 9,99

Leave a Comment