Recensie | Sam Sykes – De Poorten van de Onderwereld

De Poorten van de Onderwereld is het debuut van Sam Sykes, 25 jaar oud. Sykes is onder andere geïnspireerd door de Conanverhalen van Howard. Dat is te merken.
Verder lijkt hij zijn inspiratie te halen uit Hollywoodproducties met veel actie en humor, zoals Pirates of the Caribbean.

Sykes stijl is beeldend en leunt zwaar op cinematografische tradities. Hij focust vaak op details. Door het fragmentarische karakter van de opbouw van een scène die hierdoor ontstaat, kost het de lezer aanvankelijk wat moeite om overzicht te houden. Doordat Sykes de lezer soms overlaadt met zintuiglijke indrukken, verliest het verhaal hier en daar ook te veel aan vaart. Het binnen een scène veranderen van personage werkte ook af en toe verwarrend.
Voor de fantastische taferelen die Sykes beschrijft is de stijl uiteraard heel geschikt: Sykes voert een hele schare aan monsters en vreemde wezens ten tonele en dat doet hij met verve.

Ook over het gebruik van beeldspraak is wel wat te zeggen. Hoewel Sykes hier blijk geeft van een grote mate van originaliteit, bedient hij zich soms binnen een paar zinnen van diverse vergelijkingen die zover uiteen liggen in beeld of connotatie, dat het allemaal wat rommelig overkomt.
Maar het moet worden gezegd dat Sykes een heel eigen geluid laat horen.

De opbouw van het boek is eenvoudig: een groep avonturiers beschermt een schip, dat wordt aangevallen door piraten. Een monster steelt vervolgens een geheimzinnig boek van een priester, en de avonturiers spreken een prijs af om het boek terug te brengen. Dat dat niet van een leien dakje gaat, spreekt vanzelf.

Veel tijd wordt besteed aan het in beeld brengen van de relaties tussen de personages in de bonte avonturiersbende: een draakmens, een tovenaar, een soort mensachtig wezen met puntoren, sjict genaamd,  een opportunistische lafaard die akelig goed met messen overweg kan, en een veroordeelde priesteres, aangevoerd door avonturier Lenk.
De interactie tussen de personages is merkwaardig: de draakmens is wel heel erg moordzuchtig en zit vol rancune jegens zo ongeveer zijn hele omgeving, de sjict haat alle mensen vanwege een genocide op haar soort, en de priesteres haat de avonturiers in haar troep. En aanvoerder Lenk heeft last van stemmen in zijn hoofd.
Alle mindere eigenschappen van de personages worden door Sykes uitgebreid in beeld gebracht. Op zich houdt dat de boel levendig, maar hier wordt dat wel erg eenzijdig belicht, en dan ook nog zo sterk, dat het voor een lezer al snel ongeloofwaardig wordt dat dit stel grommende, vechtende, elkaar naar het leven staande idioten ook maar in staat is samen een opdracht af te ronden. Zelfs in situaties dat de personages voor hun eigen welzijn en overleven van elkaar afhankelijk zijn, besteden ze verschrikkelijk veel tijd aan elkaar afmaken in alle betekenissen van het woord.

Dat is hetzelfde bij de dialogen: in welke omstandigheden de karakters zich ook bevinden, of ze elkaar nou het hof maken, in strijd verwikkeld zijn, of door een vijandige burcht sluipen, de toon van de dialoog is die van de cynische kwinkslag. Consequent bedient Sykes zich hier van één register. En dat wordt op den duur echt te veel van het goede.

Pas na het laatste gevecht blijkt dat Sykes meer, véél meer in zijn mars heeft dan alleen maar vuistslagen en kwinkslagen. In de laatste hoofdstukken schetst hij een zeer indringend beeld van menselijke (en niet-menselijke) verhoudingen en drijfveren. Hier neemt hij de lezer echt mee. Meer van dat graag in het volgende deel.

De Poorten naar de Onderwereld is een roman voor mensen die van schelmenverhalen en, spierbalknarsende actie houden zonder te veel gedoe met romantiek. (Waarom ingewikkeld doen over de liefde, als je elkaar met vuistslagen kunt bewerken?)
(Adinda Volkers)


De Poorten van de onderwereld
Sam Sykes
€19,95
ISBN: 978-90-225-5448-7

Leave a Comment