Recensie | S.A. Swann – Het Wolvenmeisje

Lilly is een zeventienjarig meisje. Dat niet alleen: ze kan veranderen in een bloeddorstige wolf. Het is de dertiende eeuw, en de Christenen in Prûsa, in het Duitse Rijk, zijn hard bezig de heidense dorpen te bekeren. Lilly en haar broertjes en zusjes zijn het sterkste wapen van de Kerk: de heidense dorpen worden gedwongen te bekeren, anders wordt het dorp afgeslacht door de wolven. Nadat ze lange tijd opgesloten heeft gezeten in een kerker, pikt Lilly het niet langer en weet op een bloederige manier te ontsnappen aan de Christenen.

Udolf, ‘Ulfie’ genoemd door zijn zusje, is een boerenjongen, geadopteerd door boer Gedim en zijn vrouw Burthe. Hij verloor zijn ouders toen zijn oude dorp, Mejdân, gedwongen werd te bekeren. Ook verloor hij daarbij een arm. Op een dag, als Udolf aan het jagen is, vindt hij een beeldschoon, naakt en vies bebloed meisje in het bos. Hij brengt haar naar zijn familie, maar heeft geen idee wat voor problemen hij zich daarmee op de hals haalt: heel Christelijk Prusen is opzoek naar ‘het monster’.

Langzaam ontwikkelt Lilly zich naarmate het boek vordert. In het begin praat ze niet: de stukken vanuit haar perspectief spelen zich af in haar hoofd – de bloeddorstige wolf tegenover het jonge tienermeisje. Eerst is de wolf het sterkst in haar, maar nadat ze Udolf ontmoet, wordt haar menselijke kant steeds sterker. Langzaam gaat ze steeds meer praten, en ontwikkelt ze een sterke band met Udolf.

De karakters zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. Niet alleen de hoofdpersonages Lilly en Udolf, maar ook Udolfs familie en zelfs de ‘slechte’ Christenen komen sterk over. Hierdoor krijgt het boek veel diepgang en wordt het geen moment saai. Veel fantasieverhalen spelen af in een fantasiewereld, met eigen regels en wetten. Bijzonder aan dit verhaal is dat het zich gewoon afspeelt in onze wereld, in de historische staat Prûsa, dat ligt grotendeels in het hedendaagse Duitsland en Polen. Daardoor krijgt het verhaal een heel geloofwaardig karakter.

Al met al is Het Wolvenmeisje een vrij bijzonder boek. Het einde is wat aan de voorspelbare kant, maar dit deert het verhaal nauwelijks door de diepgang van de karakters en de prettige schrijfstijl. Het boek lijkt vooral gericht op tieners, maar de problemen en persoonlijke conflicten zullen ook zeker volwassenen aan spreken.
(Mascha Claessens)


Het Wolvenmeisje
S.A. Swann
Prijs: € 16,95
ISBN: 978-90-245-3437-1

Leave a Comment