Recensie | Rick Yancey – De 5de Golf

Yancey, Rick - De 5de GolfAls de eerste vier golven je niet te pakken krijgen, dan zal de vijfde dat wel doen. De Anderen zijn gearriveerd en hebben de mensheid bijna volledig uitgeroeid. De zestienjarige Cassie heeft het tot nu toe overleefd, maar ook zij staat aan de rand van de afgrond. Slechts de teddybeer van Sammy en de belofte die ze hem gedaan heeft, helpen haar door de nachten vol angst en verlammende gedachten. Ze heeft geleerd dat niemand te vertrouwen is en dat je meer kans hebt om te overleven als je alleen blijft. Tot ze Evan Walker ontmoet, een zeer aantrekkelijke vreemdeling die haar in de war brengt. Ze heeft hem niet alleen nodig om te overleven, maar ook om haar belofte aan Sammy na te komen. Kan ze hem vertrouwen?

De 5de Golf is een meeslepend young adult boek. Het is een spannend verhaal dat snel vooruit gaat. Het hoofdpersonage is een sterke jonge vrouw die weet waar ze naartoe wil en zich niet laat doen. Toch heeft ze ook angsten en dromen en dit maakt haar zeer herkenbaar. Rick Yancey kan zich zeer goed inleven in de emotionele beleving van jongvolwassenen. Hij heeft veel aandacht besteed aan de romantische verhaallijnen en maakt Cassie haar verliefdheid en verwarring bijna tastbaar. Er is echter wat teveel aandacht voor het romantische. Dit zou een sciencefiction verhaal moeten zijn over aliens, maar helaas, in dit eerste deel wordt daar zo goed als geen aandacht aan besteed. Verder wordt dit boek beschreven vanuit het standpunt van verschillend personages, de auteur deelt ons echter niet mee wiens standpunt je aan het lezen bent. Dit zorgt bij het begin van sommige hoofdstukken voor wat verwarring. De schrijfstijl is matig: de auteur maakt gebruik van zeer korte zinnen, soms zelfs maar één woord, om gedachten en gebeurtenissen te beschrijven. Dit is vaak storend en zorgt ervoor dat het verhaal minder vlot leest. Het verhaal is ook vrij voorspelbaar. Toch begint het boek met een sterk hoofdstuk en kan de auteur de spanning er gedurende het grootste deel van het verhaal in houden. Er zijn ook een aantal boeiende plotwendingen en naar het einde toe komt het verhaal in een stroomversnelling.

De 5de Golf is het eerste deel van een nieuwe bestsellertrilogie in de USA. Het boek wordt in één adem genoemd met The Hunger Games. De filmrechten zijn ondertussen verkocht aan Tobey Maguire. In 2014 mogen we het volgende deel van de trilogie verwachten, The Infinite Sea.
(Stephanie Vranken)

Untitled-3
Titel: De 5de Golf
Oorspronkelijke titel: The 5th Wave
Auteur: Rick Yancey
Pagina’s: 405
Leeftijd: + 12 jaar
Jaar van uitgave: 2013
ISBN: 978-94005-0297-0
Uitgeverij: A.W. Bruna Fictie
Boek prijs: €17,95
Eboek prijs: €13,99

2 Comments

 1. Anneke on January 6, 2014 at 14:01

  Ik heb dit boek ook gelezen en ik heb het wel anders ervaren. Ik vond het boek super spannend en op veel vlakken juist niet voorspelbaar. Grappig hoe dat zo kan verschillen per mens.

  • Stephanie on January 29, 2014 at 15:18

   Hoi Anneken,

   Het is inderdaad wel interessant hoe sterk meningen kunnen verschillen. Gelukkig maar! Moest iedereen hetzelfde graag lezen, zouden we weinig variatie vinden in de boekhandel.

Leave a Comment