Recensie | Raymond E. Feist – Het Bedreigde Koninkrijk

Het keizerrijk Kesh lijkt een enorme invasie voor te bereiden. Alle agenten die daar door het Conclaaf gestationeerd zijn, zwijgen of  lijken verdwenen te zijn. Langzaamaan wordt duidelijk dat het om een subtiele operatie gaat en het al jaren aan de gang is. Maar nu staat de echte invasie voor de deur… Al snel krijgt de regent van kasteel Schreiborg te maken met de voorhoede van een groot leger.
Ondertussen heerst er chaos in de demonenwereld. De Duisternis breidt zich uit en verslindt alles op zijn pad. Kind, een slimme, maar eigenaardige demon, en haar groep proberen een veilig heenkomen te zoeken en de Onherroepelijke Dood voor te blijven. Eenmaal verzwolgen door de Duisternis is een wedergeboorte in de poelen onmogelijk. Ze gaan dan ook over lijken om weg te komen – ook over die van elkaar.

Het Bedreigde Koninkrijk begint met een sterke proloog. Je maakt kennis met een moeder en haar baby terwijl ze door een chaotische stad rennen. Eerst wordt het beeld gewekt dat het om een normale stad gaat, maar langzaamaan weet Feist met kleine details dit beeld bij te stellen tot een rare demonenwereld. Hij dit doet op zo’n geweldige manier dat je het slikt voor zoete koek.
Helaas houdt Feist dit niet vast in het eerste hoofdstuk. Het verhaal zelf start in de gewone wereld en volgt het gezin van de regent van Schreiborg. Direct is de spanning van de proloog verdwenen en krijg je meerdere saaie verhalen voorgeschoteld met vele jaartallen en plaatsnamen. Als dit het eerste boek van Feist is dat je leest, zul je er vrij weinig van kunnen brouwen. En dat is zonde, want dit wordt verkocht als een eerste deel en je zou dan ook verwachten dat je geen voorkennis nodig hebt.
Pas op pagina 78 komen we kort bij Kind terug, om haar dan weer lang uit beeld te verliezen. Wanneer Kind frequenter in het boek terugkomt en het leger van Kesh bij Schreiborg voor de deur staat, neemt de spanningsboog weer een goede vorm aan. Aan het einde is duidelijk dat de spannendste gebeurtenissen plaats zullen vinden in deel twee. Het is te hopen dat de lange politieke verhalen en saaie geschiedenislessen daar uitblijven en dat Kinds rol groter wordt.

Wat opvalt bij Feist is de wisseling. Zijn schrijfstijl is wel overal consequent en prettig om te lezen, maar het spanningsgehalte varieert onder andere bij de geschiedenislessen. Niet elke uiteenzetting is namelijk een negatieve factor. De verhalen over het verleden en de structuur van de demonenwereld zijn erg leuk om te lezen, vooral ook door de wisselwerking tussen Kind en haar leraar. Elk moment kan er iets gebeuren wat je niet verwacht. Kind is namelijk niet altijd even geduldig. Het ene moment kan ze daardoor flink uit haar slof schieten, terwijl ze het andere moment op haar lip bijt en dan nieuwsgierig blijft luisteren. Waarschijnlijk hangt het verschil in spanningsgehalte samen met de uitwerking van de personages. Kind is namelijk het beste neergezet met een behoorlijke ontwikkeling, terwijl de andere personages toch vlakker blijven.

Het Bedreigde Koninkrijk is dus een boek dat goed begint, maar dan inzakt om zich pas in de tweede helft van het werk weer bijeen te rapen. De stukken vanuit de demonenwereld zijn de kracht van dit werk, terwijl de langdradige dialogen in de gewone wereld de spanningsboog doodslaan.
(Saskia van Oostenrijk)


De saga van de Chaosoorlog / 1. Het bedreigde koninkrijk
Raymond E. Feist
Prijs: € 19,95
ISBN: 978-90-245-2890-5

Leave a Comment