Recensie | Paul E. Horsman – Zihaen

zihaen-paul-e-horsman-9789490767150-voorkantGhyll heeft het er maar druk mee. Om te beginnen heeft hij een aantal mysteries op te lossen: de koninklijke familie van Rhidauna – koning, koningin en twee zoontjes – kwamen onder verdachte omstandigheden om het leven en Ghyll is vastbesloten te achterhalen wat er is gebeurd. Daarnaast moet er een koninklijk huwelijk worden gesloten en dienen de kersverse koning en koningin te worden gekroond. Dan zijn ze nog niet klaar: het hele gezelschap wordt op missie gestuurd naar Owan Abai, dwars door een achtergebleven, vrijwel verlaten gebied. Ondertussen zitten de Dark’hamorth Vasthul hen nog steeds dwars. Zal het gezelschap veilig terugkeren, of zal het avontuur hen ditmaal fataal worden?

Het debuut van Paul Horsman verraste door zijn trefzekere schrijven en tot de verbeelding sprekende personages. Zijn vervolg stelt daardoor teleur: om de pagina wordt wel weer een nieuwe, weinig zeggende bijpersoon geïntroduceerd en het verhaal raast in sneltreinvaart voorbij –zelfs zo snel dat er amper wordt gestopt op de tussenstations. De mysteries rondom de gestorven koninklijke familie worden in een oogwenk opgelost, de liefde tussen Ghyll en zijn vrouw Kerianna afgeraffeld – het excuus dat geen bard hun gevoelens zou kunnen weergeven, is niet bevredigend. Het boek bevat zeker pluspunten: de scènes waarin Vasthul en de nieuwe slechterik – de Exhumyst – worden gevolgd zijn duister en beklemmend, en de Onderwereld waarin twee van de hoofdrolspelers moeten afdalen, zie je als lezer zo voor je. Toch had het boek zeker twee keer zo dik mogen zijn om echt recht te doen aan de personages en de fantastische wereld van Rhidauna.

Na een spetterend debuut is het altijd lastig om de verwachtingen te evenaren. Dit boek is een redelijke fantasyroman, maar stelt teleur aangezien Horsman veel beter kan. Het is te hopen dat het derde deel meer op het eerste lijkt, en minder op het tweede.
(Rianne Werring)

Untitled-3
Titel: Zihaen – deel twee van de Schaduw van de Revenaunt
Auteur: Paul E. Horsman
Pagina’s: 314
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-94907-6715-0
Uitgever: Zilverspoor
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € n.v.t.

Leave a Comment