Recensie | Patrick Ness – Chaostrilogie deel 1: Het Mes dat Niet Wijkt

9200000010579001Todd Hewitt is de laatste jongen in Pretnissdorp, een geïsoleerd dorp op een verre planeet en het leven is er hard. Er zijn geen vrouwen en dus geen kinderen. Enkel mannen. En er is ‘Herrie’: de mannen in Pretnissdorp kunnen elkaars gedachten horen. Altijd, de hele tijd. Er is de dreiging van de Spakkels: inheemse bewoners van de planeet. Dankzij de bacterie die de Spakkels hebben losgelaten, is de Herrie ontstaan en zijn de vrouwen gestorven, heeft Todd geleerd van zijn vaders Ben en Cillian. En dan is er nog het uitgestrekte moeras, met de Kroks.

Uitgerekend in dat moeras vinden Todd en zijn hond Manchee op een dag een meisje. Een echt meisje. En zij is Stil. Deze vondst betekent het einde van Todds bestaan in Pretnissdorp. Cillian en Ben sturen Todd weg, met niet meer dan zijn hond Manchee, wat provisie, een boek dat hij niet kan lezen en een hoofd vol vragen. En dan is daar dat meisje weer Viola.

Het verhaal komt wat langzaam op gang, maar is prachtig opgebouwd en wordt uiteindelijk super spannend. Zodra je meent dat je de waarheid kent, ontvouwt zich een nieuwe waarheid. Soms zie je die aankomen: als er een meisje is, dan zijn er vast meer. En als er een leugen is, dan zijn er vast ook meer van. De manier waarop de waarheden een voor een aan het licht komen, houdt je op het puntje van je stoel. Zodra je het eerste deel neerlegt, wil je het tweede deel oppakken.

De Amerikaans achtergrond van Patrick Ness, die tegenwoordig in Engeland werkt en woont, is duidelijk voelbaar. Zo is er de Amerikaans geïnspireerde gedachte dat ‘het wapen niet doodt, maar de mens die het wapen vast houdt’ duidelijk herkenbaar. Een verhandeling die uiteindelijk Europees wordt afgesloten: met het inzicht dat doden toch beduidend moeilijker wordt zonder een wapen. Er zijn meer mooi, ruwe, eerlijke en vaak verrassend vorm gegeven inzichten: over leven, religie, trouw en verraad, hoop en teleurstelling en Ness geeft alle ruimte aan de lezer om zelf te bepalen of die het met hem eens is of niet.

De oorspronkelijke titel: The Knife of Never Letting Go – past beter bij het verhaal dan Het Mes dat Niet Wijkt. De vertaling van Ineke Lenting is voor al het overige smetteloos, al kost het wel wat moeite om het ‘dialect’ van Todd op te pakken. Alles dat je geleerd hebt over wat je nooit niet mag doen met taal, moet je aan de kant zetten om het boek toch te kunnen waarderen.
(Ingrid Bilardie )

Untitled-4
Titel: Chaostrilogie deel 1: Het Mes dat Niet Wijkt
Auteur: Patrick Ness
Pagina’s: 479
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90488-1867-9
Uitgeverij: Moon
Boek prijs: € 10,00
Eboek prijs: € 12,99

Leave a Comment