Recensie | Patrick Brannigan – Het indigo van de dood

Het Indigo van de DoodHet debuut van Patrick Brannigan is een volle verhalenbundel met maar liefst 16 korte verhalen. De diversiteit in de bundel laat zien dat Brannigan zich niet in een hokje laat drukken. Verhalen over wetenschap, elfen en duivels vullen het boek en zorgen voor een prettige mix. Elk verhaal in de bundel heeft een eigen, unieke inslag. Ze gaan net even iets verder dan gewoon horror, fantasy, of een griezelverhaal. Daarnaast verschillen de verhalen van lengte en door de plaatsing in de bundel zorgt dit voor een goede afwisseling. Juist in een verhalen bundel is dit een must.

Toch valt Brannigan in een de valkuil dat hij te veel wil vertellen en te mooi wil schrijven. Hoewel er zinnen tussen zitten die literaire hoogstandjes zijn, halen ze de vaart uit het verhaal en in sommige gevallen ook de spanning. De verhalen in de bundel zijn bij vlagen gruwelijk en zetten je aan het denken. Ze werpen een blik in de menselijke psyche die niet altijd zo mooi is als men de buitenwereld wil doen geloven.

Hoewel dit allemaal pluspunten zijn en de afwisseling de bundel goed doet, blijft het boek makkelijk weg te leggen. Korte verhalen zijn sowieso erg smaak gebonden: je houdt er van of niet. In dit geval maakt de mooischrijverij het erg lastig om in de verhalen te komen en je echt verbonden met de personages te voelen. Misschien iets wat wel goed werkt in een roman waar je wel de tijd hebt om aan de schrijfstijl te wennen, maar niets iets wat een kort verhaal goed doet –  en dat is jammer.
(Stéphanie de Geus)

Untitled-2.5
Titel: Het indigo van de dood
Auteur: Patrick Brannigan
Pagina’s: 214
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-94-907-6725-9
Uitgeverij: Zilverspoor
Boek prijs: € 17.95
Eboek prijs: € nvt

Leave a Comment