Recensie | P.C. Cast – Huis van de Nacht, deel 9: Voorbestemd

9789022570050_downloadHoofdpersoon Zoey Redbird studeert aan de kostschool ‘Het Huis van de Nacht’. Zij is namelijk uitverkoren om vampier te worden, een nette weliswaar, en bovendien bevoorrecht de Godin Nyx te dienen waar zij kan. Het lijkt erop dat Zoey is voorbestemd om het hoofd van de Huis van de Nacht-vestiging in Tulsa, de afvallige priesteres Neferet, te ontmaskeren en ten val te brengen. Samen met haar vrienden Stevie Rea, Stark, Rephaim, Aphrodite, Shaunee, Damien, Erin, Kramisha en met de wijze steun van haar oma tracht Zoey haar moeilijke opdrachten tot een goed einde te brengen.

Deel negen begint als Zoey het verlies van haar moeder probeert te verwerken. Veel contact hadden Zoey en haar moeder niet, sinds Zoey werd uitverkoren om plaats nemen in het Huis van de Nacht. Maar Zoey mist haar moeder meer dan ooit. Als het er dan ook nog op lijkt dat Neferet betrokken is bij de moord op Zoey’s moeder, besluiten Zoey en haar oma om magie te hulp te roepen en er zo achter te komen wat er werkelijk is gebeurd. Helaas wordt Zoeys queest bemoeilijkt door de ruzie tussen de vriendinnen Shaunee en Erin, die de samenhang van Zoey’s magische groep ernstig ondermijnd. Ook het opduiken van de geheimzinnige Aurox, de nieuwe gezel van Neferet leidt Zoey erg af. Niet in het minst omdat hij haar zo nu en dan ernstig herinnert aan haar vermoorde vriend Heath.

En dan is er nog de complexe zaak met Stevie Rea, beste vriendin, rode priesteres, en haar vriendje Rephaim. Rephaim is de vogel-zoon van Kalona, een bijna-god die Zoey en haar vrienden regelmatig heeft tegengewerkt en aan de kant van Neferet leek te staan. Lang niet iedereen is blij met de innige vriendschap tussen Rephaim en Stevie Rea. Want hoe groot Rephaims liefde voor Stevie Rea ook is, hoe goed hij ook begrijpt dat zijn vader aan de verkeerde kant staat: net zo min als Zoey haar moeder kan vergeten, kan Rephaim zijn vader vergeten. Als Aphrodite een schokkende voorspelling doet, zet dit alles op het spel.
Pas als alle verhaallijnen samen komen, blijken alle dingen nauwer met elkaar verweven dan Zoey zich ooit had kunnen denken. Slechts één ding is zeker: Neferet is omvangen door Duisternis en moet worden gestopt: liever vandaag dan morgen.

P.C. Cast bezit de gave om een verhaal met razend veel karakters op zo’n logische manier te vertellen dat je je niet eenmaal afvraagt: Wie is dat ook alweer? Dat is knap, bij zo’n lange serie waar hoofdpersoon na hoofdpersoon zich aansluit in de rij. Wellicht is dat enigszins ten koste van de verhaallijn gegaan: er is niet echt veel ontwikkeling sinds deel acht en de verwikkelingen die plaatsvinden zijn redelijk voorspelbaar. Dat de reeks een tikje flauw wordt, na zoveel delen, is wellicht niet helemaal te vermijden, maar hopelijk wordt in de aankomende delen het tempo weer opgepakt.

Daar staat tegenover dat het verhaal op een knappe manier duidelijk geschreven waardoor alle verhaallijnen, ook die uit de vorige delen, zeer goed te volgen zijn. De zijsprongetjes naar het dagelijks leven op een kostschool en de kleine problemen die daar ontstaan maken het boek luchtiger, realistischer en bij vlagen grappig. Dat biedt een mooi tegenwicht naast de zware verantwoordelijkheden die telkens op de schouders van Zoey worden gestapeld en maakt duidelijk dat zij in de grond van de zaak nog maar een jonge vrouw is, die plezier zou moeten maken.

Hanny van Gulik tekende wederom voor de soepele, accurate en prima lezende vertaling.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-3
Titel: Voorbestemd
Auteur: P.C. Cast & Kristin Cast
Pagina’s: 367
Leeftijd: 15 +
ISBN: 978-90225-7005-0
Uitgeverij: De Boekerij
Boek prijs: € 17,99
Eboek prijs: € 9,99

Leave a Comment