Recensie | Natalie Koch – De Verborgen Universiteit (De Erfenis van Richard Grenville)

De negentienjarige Alexa Westerhof vertrekt naar Carnforth Park University, een kleine universiteit in Londen, om daar een semester Engelse literatuur te studeren. Daar aangekomen blijkt haar huisgenoot haar vriend Sander te zijn die destijds naar Engeland verhuisde en waar het contact mee verwaterde. In het begin moet Alexa erg wennen aan het leven in Londen en aan de universiteit, maar al snel voelt ze zich helemaal op haar plaats. Op een avond, na een lange studiesessie in de bibliotheek, neemt ze een sluiproute door het park naar huis. Ze stuit op een stel dat hun hond uitlaat, maar dat niet alleen. Drie medestudenten zijn er ook en tot haar grote verbazing veranderen ze de hond van de mensen in een spin. Vanaf dat moment is alles anders.
Alexa komt er achter dat zij, net als de vader die ze nooit heeft gehad, een maga is. In de volksmond ook wel een magiër genoemd. Achter de universiteit, verborgen onder spreuken, schuilt een tweede universiteit. Eentje voor de maga-leerlingen waar zij leren omgaan met hun gave. Alles zonder dat de non-maga (niet-magische mensen) hier vanaf weten. Alsof dat nog niet verwarrend genoeg is gebeuren er ook nog eens vreemde dingen. Zowel haar docent als haar huisgenootje Rain vallen in een mysterieuze coma.

De Verborgen Universiteit is het eerste deel van de trilogie De Erfenis van Richard Grenville en met zijn 620 pagina’s is het een gelijk een goede binnenkomer. In het begin is het even wennen aan de personages, omdat je flink wat pagina’s nodig hebt om Alexa te leren kennen, maar daarna loopt het als een trein. Er worden geen stappen overgeslagen en Natalie Koch neemt haar tijd om het verhaal op te bouwen zodat ze het daarna kan uitbreiden. Al vanaf het begin plaatst ze puzzelstukjes die pas op het einde een plekje krijgen en sommige eindjes blijven nog onopgelost voor de volgende delen. Het is dan ook geen rechtlijnig verhaal. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer lijntjes erbij komen. Het boek is dus ook onmogelijk om weg te leggen.

Wat echt knap is, is de manier waarop die lijntjes bij elkaar komen. De oplettende lezers onder ons denken misschien al snel te weten wat er aan de hand is, maar Koch weet er aan het einde toch nog een verrassende draai aan te geven. Dat niet alleen, ze laat ook een groot deel onopgelost waardoor je met een behoorlijk onbevredigd gevoel achterblijft. Als het de bedoeling was om je nieuwsgierig te maken naar het tweede deel, dan is haar dat behoorlijk goed gelukt.

Hoewel de fantasy van de pagina’s van De Verborgen Universiteit druipt, is dit een boek dat uitgegeven is onder het kopje literatuur. Een verrassende betiteling, omdat er ongetwijfeld mensen zijn die het zullen vergelijken met de Harry Potter-serie. Dat brengt het terug naar de vraag: wat is literatuur? En waar houdt deze op en begint de fantasy? Iets waar geen duidelijk antwoord op is. Gaat het om de diepgang? De groei van de personages? Zo ja, dan mag dit boek zich tot de literatuur rekenen. Alexa ondergaat een flinke dosis verandering en Koch schuwt diepgang niet. Dit is met recht dan ook een boek dat zowel de literatuur, de fantasy en het Nederlands schrijverschap eer aan doet.
(Stéphanie de Geus)


De Verborgen Universiteit (De Erfenis van Richard Grenville)
Natalie Koch
Prijs: € 22,50
ISBN: 978-90-2143-952-5

2 Comments

  1. Ellen Jacover on August 29, 2011 at 13:30

    Heerlijk boek! Ik kijk uit naar het tweede deel! 🙂

  2. Tim de KW on September 6, 2011 at 08:55

    Vijf sterren! Nu ben ik helemaal benieuwd gemaakt!! Het verhaal klinkt interessant dus deze zal ik zeer snel toevoegen aan mijn collectie!

Leave a Comment