Recensie | Melissa Bielsma-Schaaij – Jeremy Jago en de kracht van Assingna

Jeremy Jago is een beetje gesetteld op Magistraal. Alles gaat zijn gangetje en zijn vrienden van de Andere Kant hoeft hij niet lang te missen. Elke weekend komen ze naar Magistraal en gelukkig is het bijna weer zomervakantie, want dan blijven ze de hele vakantie.
Maar niet alles is koek en ei. Jeremy krijgt rare dromen waarin hij ’s nachts opstap gaat met zijn passage. En Mateo doet ook een beetje vreemd. Hij blijft brabbelen over ‘de kracht van Assingna’. Jeremy en zijn vrienden, Nikita, Semi en Cherry, raken verwikkeld in een zoektocht naar de magische ketting die hiermee verband houdt. Een makkelijke zoektocht is het zeker niet en er gaan meer dingen fout dan goed, zeker als blijkt dat er een verrader in Heilos zit. Ze reizen af naar het Glasbos, maar de verrassing die hun daar staat te wachten zag niemand aankomen.

De kracht van Assingna begint rustig. Zon, zee, Helios en een paar goede vrienden. Voor Jeremy is het leven even helemaal goed. Dat is dan ook het moment voor Melissa Bielsma-Schaaij om de onderlinge relaties goed uit te diepen. Later volgen de gebeurtenissen elkaar te rap op om daar echt de tijd voor te nemen. Samen met Jeremy duikelen we in de ene gebeurtenis na de andere. Sommige bij vlagen best wel spannend.

Dit lang verwachte vervolg op Jeremy Jago en het Geheim van de Passage is een flinkerd. Bielsma-Schaaij houdt van het beschrijven van gebeurtenissen en schiet hierin helaas door. Vooral in de dialogen. Niets wordt gewoon gezegd, overal staat vermeld hoe het gezegd wordt, terwijl het uit de strekking vaak al duidelijk genoeg is. Na een tijdje wordt dit storend. Ook zijn er dingen die niet kloppen met het karakter van de personages. Jeremy laat soms dingen door zijn hoofd gaan waarvan het hoogst onwaarschijnlijk is dat een jongen van vijftien dat zal denken.

Toch neemt het niet weg dat De kracht van Assingna knap in elkaar zit. Het is een stevig plot met verschillende wendingen waar je met je hoofd goed bij moet blijven. Het is alleen jammer dat de uitwerking te wensen overlaat, want de schrijfstijl van Bielsma-Schaaij leent zich ervoor om er een beter boek van te maken dan het nu is geworden.
(Stéphanie de Geus)


Melissa Bielsma-Schaaij
Jeremy Jago en de kracht van Assingna
Prijs: € 19,95
ISBN: 978-90-812-4432-9

4 Comments

 1. Richard on July 30, 2011 at 21:59

  Ik lees vaak met veel plezier de recensies op deze website en vaak ben ik het er ook helemaal mee eens. Ik reageer dan ook niet. Maar ik ben het echt niet eens met de recensie op dit tweede deel van Jeremy Jago. Sowieso spreekt veel van de tekst de 2,5 ster, die echt veel te laag als waardering is, elkaar tegen. Een beetje fantasylezer kan veel hebben dus ook de vaart en vele gebeurtenissen in een verhaal. De echte fantasylezer ziet dit juist ook graag. Ik vind de recensie slecht onderbouwd, hier kan een lezer niet heel veel mee. UIteraard, en gelukkig, zie ik ook positiefs terug, maar dat valt niet samen met de waardering, zoals ik al eerder aangaf. De auteur heeft alles juist heel mooi, spannend en voelbaar weergegeven, dus ik begrijp niet waarom er wordt beweerd dat ze beter zou moeten kunnen. Doorschieten? Ik genoot juist enorm van haar stijl. Het is dus wellicht een stukje persoonlijke voorkeur? Smaken verschillen nu eenmaal. Elke 15-jarige is anders en zoals Jeremy denkt, dat hoort bij hem, juist omdat hij speciaal is. Ook dat is dus niet begrepen bij deze recensie. Deze recensie, in ieder geval het sterrenaantal, doet Jeremy Jago en de auteur totaal geen recht. 2,5 ster staat voor slecht. En dit boek is absoluut niet slecht, het is veel en veel beter dan dat. Ik weet dat veel fans het met mij eens zullen zijn.

  • Stéphanie on July 30, 2011 at 22:13

   Dank je wel voor je reactie. Ik denk dat Melissa heel blij is om te horen dat je zo van het boek genoten heb.
   Begrijp me niet verkeerd, in de recensie wordt niet vermeld dat het verhaal te vlot gaat, of dat er te veel in gebeurt. In tegendeel. Het wordt vermeld als een feit. Ik geef je gelijk dat veel lezers, ook ik, van vaart in een verhaal houden. Van mij had de vaart op sommige punten zelfs nog wat meer gemogen en werden sommige dingen te lang uitgesponnen. Iets wat ik misschien duidelijker in de recensie had moeten vermelden.
   Wat betreft het aantal sterren, een 2,5 is precies in het midden. Bar slecht is het dus niet, maar het kan beter. Natuurlijk is dat persoonlijke voorkeur van degene die de recensie schrijft. Daar ontkom je niet aan bij recensies. Daarom ben ik ook heel blij dat je gereageerd hebt. Twee meningen zijn, en blijven, altijd beter dan een.

 2. sarah on November 24, 2014 at 18:03

  ik vind het mooi om te lezen maar hoe oud moet je voor de boeken zijn??

Leave a Comment