Recensie | Max Brooks – World War Z

world war zTwaalf jaar na het einde van de zombieoorlog schrijft een medewerker van de VN-Commissie ‘Naoorlogs Overleg’ er een verslag over. De meer menselijke kant van het verhaal komt niet voor in dit verslag vol feiten en nummers, dus besluit hij een boek te schrijven om dit niet verloren te laten gaan. Het verhaal begint in China, waar een arts een oproep krijgt uit het afgelegen dorpje Nieuw-Dachang. Eenmaal daar aangekomen vindt hij zeven zieke mensen die afgezonderd zijn van de andere dorpelingen. Elke patiënt had beten op zijn of haar lichaam opgelopen toen ze ‘Patient Zero’ in bedwang wilden houden, een kleine jongen die een infectie had opgelopen waardoor hij terug uit de dood was opgestaan. De eerste Zombie. Deze infectie verspreidt zich via illegale orgaanhandel zeer snel over heel de wereld.

Bij zombieboeken denken we vaak aan boeken vol bloed en afgehakte ledematen zonder dat er al te veel stil gestaan wordt bij de politieke en sociale impact van dergelijke wezens. Max Brooks vertelt echter een heel ander verhaal. Dit realistische verslag van de zombieoorlog geeft je een inzicht in de manier waarop verschillende regeringen en politieke leiders deze pandemie aanpakken. Dit boek is meer dan een postapocalyptische thriller, het is een boeiend en meeslepend kritisch verhaal over de vecht en vlucht reacties van mensen over heel de wereld. Toch zijn er een aantal pijnpunten te ontdekken in zijn manier van vertellen. Ondanks de poging om ‘interviews’ over heel de wereld af te nemen, blijken er slechts weinig culturele eigenheden en verschillen naar voor te komen in de verhalen. De verschillende personages vertellen elk een stukje van het grotere verhaal, zonder dat er al te diep ingegaan wordt op hun specifieke ervaringen. Om de paar pagina’s komt een nieuw personage aan bod en wordt er niet meer teruggekeerd op het verhaal van de vorige persoon. Hierdoor is het als lezer moeilijk om je te identificeren met een bepaald personage.
De vlotte schrijfstijl van de auteur spreekt echter wel aan. De spanning wordt goed opgebouwd in de afzonderlijke ooggetuigenverslagen, maar blijft helaas niet behouden over de verhalen heen. Het boek is wel goed opgebouwd. Je krijgt slechts met mondjesmaat informatie, waardoor je blijft verlangen naar meer.

Al met al is World War Z een aangenaam boek dat vlug leest en de aandacht vasthoudt. Geen absolute topper, maar ontspannende literatuur. Een verfilming van dit boek, met Brad Pitt in de hoofdrol, draait momenteel in de bioscoop.
(Stephanie Vranken)

Untitled-3
Titel: World War Z
Auteur: Max Brooks
Pagina’s: 320
Leeftijd:
ISBN: 9789021447797
Uitgeverij: Querido’S Uitgeverij Bv
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 7,99

Leave a Comment