Recensie | Mats Strandberg en Sara B. Elfgren – Engelfors Trilogie 2 – Vuur

Engelfors2Na de strijd die de meiden leverden in De Cirkel gaat het leven in Engelfors schijnbaar rustig verder. De ouders van Elias, de jongen die in het eerste deel zichzelf van het leven beroofde, pakken het leven zichtbaar positief op. Iets té positief, als het aan Linnéa, Vanessa, Anna-Karin, Minoo en Ida ligt. De groep die het echtpaar om zich heen verzamelt groeit gestaag. Ze pleiten openlijk voor een positieve levensinstelling en doen er alles aan mensen over te halen zich aan te sluiten. De leden van ‘Positief Engelfors’ hullen zich in gele t-shirts die langzaam het straatbeeld van het stadje beginnen te domineren. Niemand zou denken dat er iets kwaads schuilt achter de positieve instelling van de ouders van de overleden Elias. Maar zoals vaak in het echte leven zijn de mensen uit Engelfors naïef en denken geen kwaad achter deze positieve insteek.

Ondertussen bereid De Raad het proces tegen Anna-Karin voor. Ze heeft haar gave volgens de wetten van De Raad, die het gebruik van magie in de gaten houdt, misbruikt en zal daarvoor berecht moeten worden. De aanwezigheid van De Raad in Engelfors legt heel wat spanning op de Uitverkorenen. Tenslotte is er in Engelfors iets aan de hand en de summiere bewegingsvrijheid die de meiden van De Raad krijgen is beangstigend. Ze kunnen en mogen weinig of niets ondernemen tegen de ondermijningen van de leden van Positief Engelfors waardoor de meiden in een kwaad daglicht gezet worden. Ondertussen wordt de invloed van de groepering groter en moeten de meiden de bron van het kwaad zien op te zoeken met de middelen zie ze mogen gebruiken. Met het proces van De Raad aan de ene kant en hun strijd tegen het kwaad anderzijds, proberen ze zich staande te houden. Zouden de groeiende vriendschappen en hun toenemende magische krachten voldoende zijn om beide te doorstaan?

Wederom is de plaats Engelfors het toneel van duistere krachten die zich roeren. Het door werkeloosheid en recessie geteisterde stadje fleurt wat op door de activiteiten van Positief Engelfors. Doordat we in het eerste deel De Cirkel al kennis gemaakt hebben met Linnéa, Vanessa, Anna-Karin, Minoo en Ida is het makkelijker om in dit tweede deel van de trilogie te komen. De personages ontwikkelen zich door het verhaal heen en vriendschappen worden hechter. Ook lezen we over mensen die we in het eerste deel al zijn tegengekomen. Doordat we de achtergronden en relaties van hen tot de hoofdpersonages al weten, is het lezen aangenaam.

Een sterk aspect van dit tweede deel van de Engelfors-trilogie is dat het kwaad breder te werk gaat en de jongvolwassenen uitdaagt om hun grenzen te verleggen. De spanning wordt langzaam opgevoerd waarbij gebruik wordt gemaakt door snel wisselende perspectieven en korte stukjes tekst. Na een bloedstollende climax wordt je vanzelf nieuwsgierig hoe dit gevecht zal eindigen.
(Marieke Pallada)

Untitled-4.5

Titel: Engelfors Trilogie 2 -Vuur
Auteur: Mats Strandberg en Sara B. Elfgren
Pagina’s: 464
Leeftijd: Young Adults
ISBN: 978-94005-0147-8
Uitgeverij: AW Bruna
Prijs boek: € 19,95
Prijs Eboek: € 9,99

Leave a Comment