Recensie | Martijn Adelmund & Iris Compiet – Heksenwaan

Adelmund & Compiet - 1 HeksenwaanIn Heksenwaan maken we kennis met Nikkie Zevensloten. Nikkie heeft een levendige fantasie en tekent veel. Alles eigenlijk. Ze tekent wat ze ziet en wat ze meemaakt – en dat is vaak verre van normaal. Ze gebruikt haar schetsboek om het allemaal vast te leggen. Als ze in de vakantie met haar vader mee naar zijn werk gaat, leert ze zijn collega Hugo kennen, maar hij is niet wie hij blijkt te zijn. Nikkie ziet dingen die normale de mensen niet zien en dat levert beangstigende momenten op. Nikkie gaat op onderzoek uit in de Heksenwaag en komt achter dingen die de heksen al jaren lang verborgen houden voor de mensheid. Dit is het begin van een beangstigend avontuur dat haar naar de Binnenlanden brengt en waar zij wordt ingezet als prijs voor de Wilde Jacht.

Martijn Adulmund en Iris Compiet vormen samen The Grim Collective. Heksenwaan is het eerste boek dat het duo onder deze naam uitbrengt. Het boek is een samenwerking tussen het geschreven verhaal van Adulmund en de tekeningen van Compiet. Stukken van het verhaal worden weergegeven in de schetsen die Nikkie maakt om de wereld die ze beleefd en meemaakt weer te geven. De tekeningen vullen het verhaal aan en andersom en dat is knap. Het is zelden dat een auteur en illustrator zo op één lijn zitten wat betreft het verhaal.

Heksenwaan is het begin van een hele reeks boeken en verdere samenwerkingen van The Grim Collective. Eerder werkten zij al samen aan het boek Spokenjagers waar Compiet de illustraties verzorgde bij het verhaal van Adelmund. Heksenwaan is een idee wat zij samen bedacht en vormgegeven hebben – en dat kun je merken. Het verhaal heeft humor, spanning, boeit en de schrijfstijl van Adelmund trekt je door het boek heen. Het enige wat jammer is, is dat je dat je heen en weer moet bladeren als je tegelijk de illustraties wilt bekijken. Dit haalt je soms uit het verhaal. Gelukkig zuigt de schrijfstijl van Adelmund je het verhaal weer moeiteloos binnen.

Hou je van grimmige verhalen met een duister randje? Hou je van heksen die kinderen eten? Dan is Heksenwaan een boek voor jou. Niet alleen is het grimmig, het bevat een humor, is spannend en het boek is een goede combinatie van illustraties en verhaal. Een echte aanrader dus en het is maar goed dat het volgende deel, Heksenkind, zo snel verschijnt – dit smaakt naar meer!
(Stéphanie de Geus)

Untitled-4.5
Titel: Heksenwaan
Auteur: Martijn Adelmund & Iris Compiet
160 pagina’s
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-90-245-6462-0
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Boek prijs: € 12,50
Eboek prijs: € 9.99

Leave a Comment