Recensie | Mark Doornbos – De Geheimen van Khifa

9200000026848270De hebberige jonge ork Cromrak en de ervaren avonturier Grash reizen naar de wereld van hun oudste vijanden, de mensen, om op zoek te gaan naar een magisch medaillon met mythische krachten. Daarbij maken ze meer mee dan Cromrak lief is, maar uiteindelijk doet hij wel meer dan één interessante ontdekking.
Een jaar later, als Cromrak zijn oude leven weer heeft opgepakt, wordt het rijk van de orks plotseling geteisterd door een meedogenloze plaag. Is dit toeval, of zijn er hier boosaardige krachten aan het werk? En welk verband is er met Cromraks reis?
Samen met zijn vrienden, de dappere maar onstuimige jager Kendar en de briljante maar schuchtere sjamaan Varok, trekt Cromrak eropuit om op zoek te gaan naar het medicijn… en de waarheid.

Vanaf de eerste bladzijde word je in een vlotte, ongedwongen schrijfstijl meegezogen in het verhaal van Cromrak en volg je de ork op zijn tocht door het ondergrondse labyrint van Khifa. De terughoudende Cromrak raakt verzeild in een ware schattenjacht, een avontuur dat gevuld is met rokerige gangen, onzichtbare valstrikken, standbeelden die tot leven komen, mummies die de achtervolging inzetten, een geheimzinnig medaillon en een ontmoeting met een wezen dat iedere verbeelding tart.

Na het spannende eerste deel van het boek, neemt Mark Doornbos in het tweede deel ruim de tijd om de rest van het verhaal te onderbouwen. Hij laat de spanning en het avontuur even links liggen en zorgt dat de lezer uitgebreid kennis kan maken met de wereld van de orks, hun dagdagelijkse bezigheden en de problemen die her en der de kop op steken. Wie dacht dat orks primitieve, vechtlustige bruten waren, is eraan voor de moeite. Op een enkele uitzondering na, vormen ze in De Geheimen van Khifa een ontwikkeld volk dat qua beschaafdheid nauwelijks onderdoet voor de menselijke antagonist. Terwijl het verhaal voortkabbelt, wordt langzaam maar zeker duidelijk dat een meedogenloze plaag de orks bedreigt. Het is aan Cromrak en z’n vrienden om een medicijn te gaan zoeken in het land van de mensen, een gevaarlijke reis die geen enkele zekerheid biedt.

Dan gaat het avontuur in een iets hogere versnelling, waarbij de lezer andere wezens ontmoet die leven op Rhove, en waarbij duidelijk wordt dat het boek meer verhaallijnen bevat dan men op het eerst gezicht zou denken. Naarmate het boek vordert wordt het inhoudelijk steeds sterker, desondanks laat Doornbos toch enkele steken vallen in de ontwikkeling van het verhaal. Zo verloopt de introductie van de mensen erg abrupt en slordig, en laat Doornbos in dit deel een kans liggen om de persoonlijkheden van Grash, Kendar en Varok verder uit te diepen. Het gekibbel tussen de personages, wat in eerste instantie humoristisch aandeed, wordt steeds geforceerder, voegt inhoudelijk weinig toe aan het verhaal en zorgt evenmin voor een ontwikkeling in hun vriendschappelijke relaties. Gelukkig herpakt het verhaal zich tijdig, waarna het afstevent op een strijdlustig einde en de belofte van een nieuw avontuur.

Mark Doornbos kreeg de kans om rijkelijk uit te weiden over de wereld waarin zijn orks leven en heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt, wat helaas afbreuk doet aan de dynamiek van het boek. Niettemin wordt de persistente lezer beloond met een prachtig einde dat sprankelt in zijn originaliteit, waarbij de schrijver eindelijk laat zien wat hij werkelijk in zijn mars heeft. Je zou hem er bijna het ontbreken van een cliffhanger voor vergeven.
(Evi Verhasselt)

Untitled-2.5
Titel: De Geheimen van Khifa
Auteur: Mark Doornbos
Pagina’s: 441 pagina’s
Leeftijd: vanaf 14 jaar
ISBN: 978-94-907-6758-7
Uitgeverij: Zilverbron
Boek prijs: € 24,95
Eboek prijs: € Niet Beschikbaar

Leave a Comment