Recensie | Marieke Mater – Tranen van Auradya – Schaduwmeester

Myra, prinses van Auradya en Stefan en Or zijn een onafscheidelijk trio. Maar als het koningshuis wordt overvallen en de macht wordt overgenomen, worden de koning en koningin gedood. Myra wordt naar een veilige plek in onze wereld gebracht, maar Stefan en Or weten niet waar dat is. Veertien jaar later strijden Stefan en Or nog steeds tegen Ravhinn Mandrius die nu aan de macht is. Zijn rigoureuze beleid heeft ervoor gezorgd dat er nog weinig mensen zijn die magie kunnen gebruiken en de twee mannen hebben weinig medestanders.
Als Or weer een keer teruggaat naar onze wereld komt hij daar toevalligerwijs Myra tegen. Door een betovering is zij haar verleden vergeten, maar Or herkent haar meteen en verbreekt de betovering. Hij wordt achtervolgd door mannen van heer Mandrius en als hij moet vluchten neemt hij Myra mee terug naar Auradya. Maar net als Myra, Stefan en Or denken dat ze weer voor altijd bij elkaar kunnen zijn, wordt Myra ontvoerd door de machtige magiër Rody en worden ze weer van elkaar gescheiden. Maar Stefan en Or zijn vastbesloten om Myra te helpen.

Het eerste dat opvalt, is de hoeveelheid spelfouten die in het boek staan en af en toe ook grammaticale fouten of vreemde zinnen. Dit maakt dat je tekst soms twee keer moet lezen, dat leidt niet alleen af van het verhaal, maar het komt ook niet erg professioneel over.
In het begin van het verhaal lijkt het erop dat het zal gaan over de strijd tegen heer Mandrius, maar in de loop van het boek verandert dit. Dan veranderd de plot en gaat het over verschillende groepen mensen die allemaal naar de oude woonplaats van de slechte magiër Rody gaan, om daar een magisch voorwerp te bemachtigen. Aan de ene kant lijkt de verhaallijn hierdoor wat rommelig, maar toch blijft de plot best spannend. Verder blijkt een aantal slechteriken, naarmate het verhaal vordert, ook een goede kant te bezitten (waarvoor de vrouwen in het verhaal een zwak hebben). Deze veranderingen lijken soms wel wat vreemd en onwaarschijnlijk.

Alles bij elkaar genomen is Schaduwmeester een redelijk spannend verhaal, maar door bepaalde aspecten is dit duidelijk nog geen góed verhaal. Zeker de spelfouten geven het idee dat Marieke Mater en de uitgever nog wat meer tijd in het boek hadden moeten stoppen. Hopelijk wordt daar in het volgende deel van de trilogie Tranen van Auradya wat meer aandacht aan besteed.
(Sophie Brolsma)


Tranen van Auradya – Schaduwmeester
Marieke Mater
Prijs: €29,95
ISBN: 978-90-484-2011-7

Leave a Comment