Recensie | Marie Lu – Legend

Marie Lu - LegendWoede en verdriet wisselen elkaar af als de 15-jarige June zich over het levenloze lichaam van haar broer, een hooggeplaatste rechercheur, buigt. De verantwoordelijke is Day, een voortvluchtige crimineel die de autoriteiten ondanks hun geavanceerde technologie niet te pakken kunnen krijgen. June belooft de dader te achtervolgen tot ze hem voor het gerecht kan slepen. Ze hoort tot een elite van de Republiek en wordt klaargestoomd voor een hoge functie. Ze krijgt de kans om de moordenaar van haar broer te zoeken en gaat undercover tussen het straatvolk van Los Angeles.
Day ligt de Republiek constant dwars zonder mensenlevens in gevaar te brengen. Het is hem daarom ook een raadsel waarom de man die hem bijna te pakken had, gedood werd door het mes wat hij in diens schouder gooide. Day is constant op de vlucht waarbij hij zich ook bekommert om zijn familie die geteisterd worden door een mysterieuze epidemie.
Wanneer June zich in de buurt van een Skiz-gevecht waagt, komt ze voor een meisje op en wordt zelf in het straatgevecht betrokken. Ze raakt hierbij gewond en het meisje Tess en haar vriend ontfermen zich over haar. Er ontstaat een vriendschapsband tussen de drie jonge mensen. Maar dan ontdekt June dat de jongen waarmee ze optrekt Day is, de moordenaar van haar broer. Een strijd om de waarheid volgt waarbij Day zijn leven niet zeker is.

Twee totaal verschillende mensen met verschillende achtergronden hebben één ding gemeen: ze zijn beide hoogst intelligent. De één een crimineel, de ander gehoorzaam aan de Republiek. Normaal zouden ze elkaar nooit tegenkomen, maar dat veranderd als Day de moord op de broer van June in zijn schoenen geschoven krijgt.
De verhalen van Day en June zijn in de ik-vorm geschreven. Ieder hoofdstuk begint met een naam waardoor je de twee ik-personen niet door elkaar haalt. Het boek leest lekker weg en de opbouwende spanning zet je aan om door te lezen. Het plot zit goed in elkaar en is spannend tot het eind. Helaas wordt niet goed uitgelegd waardoor Amerika tot tweedeling is gekomen en waarom de Republiek zich heftig tegen de Koloniën verzet. In de Republiek gebruikt de overheid wapens die niet elders worden gebruikt. Toch hebben ze een soort bom die deze wapens tijdelijk uit kan schakelen. Dit klinkt onlogisch en lijkt meer op een oplossing voor het plot dan een doordacht detail.

Al met al is Legend een boek wat lekker weg leest. Het verhaal is niet echt speciaal, maar de opbouwende spanning laat je doorlezen. Het verhaal van June en Day eindigt op de laatste pagina, al blijven er rond hen nog vragen genoeg bestaan. Of het genoeg is voor een vervolg zullen we moeten afwachten.
(Marieke Pallada)

Untitled-3.5

Titel: Legend
Auteur: Marie Lu
Leeftijd: 12+
ISBN: 978-90-257-5117-3
Uitgever: Gottmer Uitgevers Groep
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € 9,99

Leave a Comment