Recensie | Maria V. Snyder – Outside In

Maria V. Snyder - Outside InTrella, de voormalige buizenkoningin en sloof van Binnen, heeft samen met haar vriend Riley en haar andere kameraden een opstand ontketend tegen de Oppers. Eind goed al goed lijkt het, maar de Oppers en Sloven lijken nog steeds niet al te best samen te kunnen leven en Trella kan zelf nog steeds niet doen waar ze zin in heeft. Iedereen wil voortdurend iets van haar en dat terwijl Trella weinig trek in al die verantwoordelijkheid heeft. Zij gaat liever het nog onontdekte deel van Binnen verkennen, waar ze op een bijzondere ontdekking stuit die alles nog eens ondersteboven kan keren. Dat is niet het enige: ze krijgt ruzie met haar vriend Riley en er wordt sabotage gepleegd, waardoor heel Binnen in gevaar komt en Trella komt er ook nog eens achter dat er iets Buiten is, dat graag naar Binnen wil.

Trella is een interessant personage: ze is koppig, eigenwijs en Maria Snyder geeft haar gelukkig meer ruimte in dit vervolg op Inside Out. Trella ontwikkelt zich nog verder tot een dame die verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen acties en daden, maar ook zorgt voor anderen, terwijl ze tegelijkertijd nog wel haar eigenwijze zelf blijft. Juist omdat ze zo’n anti-held is, is ze een meisje waar lezers zich mee kunnen identificeren. Trella is verder natuurlijk al bekend bij de lezers en veel meer extra uitleg heeft ze niet nodig, dus Snyder snelt verder met haar verhaal.

Outside In leest wellicht zelfs nog wel sneller dan Inside Out: het verhaal raakt zeker na de eerste helft van het boek in een stroomversnelling. De vele ontwikkelingen die elkaar opvolgen maken het boek tot een echte pageturner, en het boek blijft tot de laatste pagina spannend en mysterieus. Snyder weet hoe ze haar lezers op het verkeerde been moet zetten en tot het einde toe blijft het de vraag wat er nu precies aan de hand is met Binnen en Buiten.

Nadeel van het hoge tempo is wel dat er weinig tijd en ruimte wordt genomen om ontwikkelingen goed uit te leggen. De ontluikende romance tussen Trella en Riley bijvoorbeeld lijkt in Outside In een bijzaak en krijgt weinig aandacht: jammer voor de lezers die juist daar nieuwsgierig naar waren.

Dat neemt niet weg dat Outside In een heerlijk boek blijft, dat goed en met veel vaart is geschreven, zonder de plot van het verhaal daaraan ten onder te laten gaan. Een aanrader voor de lezer die houdt van post-acapolyptische verhalen met een twist.
(Noelia Romero Cabrera)

Untitled-4
Titel: Outside In
Auteur: Maria V. Snyder
Pagina’s: 384
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90347-5583-4
Uitgeverij: Harlequin Young Adult
Boek prijs: € 9,95

Leave a Comment