Recensie | Marcel van Driel – Superhelden2.nl

superhelden2nl_iIris Goudhaan is weer terug op Pala en wordt nog steeds opgeleid tot superheld. In eerste instantie is ze nog steeds boos op haar broer Justin die haar weer terug stuurde naar het eiland aan het einde van het eerste deel. Justin, Shade, ontsnapte zelf eerder van het eiland en Iris wilde niets liever dan bij hem blijven. Hij stuurde haar echter terug naar het eiland om uit te vinden wat de plannen zijn van Mr. Oz, maar niet voordat hij haar chip aanpaste zodat hij met haar kon communiceren.

Het blijkt voor Iris echter moeilijk om ongezien met haar broer te praten en het duurt niet lang voor dat Fiber en Alex (de jongen waarop Iris verliefd is) er lucht van krijgen. Iris doet alsof ze slaapwandelt, maar ondertussen heeft ze nachtmerries die zo levensecht zijn dat ze langzaam zijn tol beginnen te eisen en dan volgt er nog een test ook.

Trilogieën zijn vaak lastig te schrijven. Het eerst boek knalt, het derde boek heeft een spetterend einde en het tweede boek… tja dat is een springplank naar de grande finale en kabbelt maar wat voort. Gelukkig voor ons, maar ook voor Marcel van Driel zelf, is dit boek juist het tegenovergestelde. Het is zo spannend dat je zelfs als volwassene lezers regelmatig op het puntje van je stoel zit. Van Driel weet de scènes zo levensecht te beschrijven dat je regelmatig je adem inhoudt terwijl je je afvraagt of de schrijver niet een beetje te ver gaat.

Gelukkig wordt de spanning afgewisseld met een flinke portie humor, zowel binnen de karakters van de superhelden, als in de verwijzing naar de verschillende boeken, films en spellen. Van Driel heeft het voor elkaar gekregen om levensechte personages neer te zetten waarbij je vanaf de eerste regel meeleeft. Ze spatten van de pagina en hebben ieder een duidelijk eigen karakter. Daardoor is de wisseling in perspectief die soms plaats vind goed te volgen.

De plannen van Mr. Oz blijven nog steeds vaag en onduidelijk, ondanks dat Van Driel af en toe een tipje van de sluier oplicht – maar dat geeft niet. Het voert de spanning alleen maar verder op en zorgt voor een cliffhanger die mening lezer nagelbijtend laat uitkijken naar het slot. Een ding is duidelijk; Van Driel heeft de lat voor zichzelf en het laatste deel erg hoog gelegd.
(Stéphanie de Geus)

Untitled-5
Superhelden2.nl
Marcel van Driel
Pagina’s: 218
Leeftijd: 10+
ISBN: 978-90-261-3289-6
Uitgeverij: De Fontein
Boek prijs: €14,95
Eboek prijs: €10,99

Leave a Comment