Recensie | Marc de Bel – Nelle de Heks van Cruysem

Het leven rond de renaissance is in Vlaanderen niet altijd even rooskleurig. Onder de katholieke Spaanse overheersing is het al moeilijk genoeg, maar in 1634 ligt het land er verdord bij en zwerven er vele roversbenden rond. De mensen zoeken een zondebok. De dertienjarige Nelle woont sinds haar geboorte bij haar tante Clara aan de rand van het Hollebeekbos. Doordat ze de kerk niet bezoeken, wordt er veel over de twee geroddeld. Dat loopt flink uit de hand. Voordat Nelle het beseft zitten ze beiden opgesloten en worden ze beschuldigd van hekserij.

Het is een verhaal dat al in menig jeugdboek wordt verteld: een meisje woont bij een vrouwelijk familielid (oma, tante, moeder) die uiteindelijk van hekserij wordt beschuldigd. Uiteindelijk slaat dat meisje op de vlucht om ergens anders een nieuw leven op te bouwen. Vooral aan het begin houdt Marc de Bel vast aan dit stramien. De gebeurtenissen volgen elkaar vrij voorspelbaar op. Toch blijft het boeiend en weet hij de stad Cruysem en Nelle echt tot leven te brengen. Nelle’s fantasieën zijn grappig en ontroerend. Ze droomt dat zij een prinses is, die gered wordt van het monster Smordok. Die fantasieën en dromen vormen ook een leidraad in het verhaal. Ze klampt zich eraan vast in haar donkerste momenten en de dromen veranderen ook naarmate Nelle zich ontwikkelt. De Bel spaart zijn hoofdpersonages niet en weet zo de lezer mee te zuigen in het verhaal.

Nelle ontsnapt en zoekt een manier om haar naam te zuiveren. Vanaf dat moment gaat het verhaal verder in een sneltreinvaart. Vanaf dit stuk begint het boek zich ook te onderscheiden van andere jeugdboeken. Nelle ontdekt langzamerhand haar eigen kracht en besluit terug te vechten tegen de machtige heksenjager Kramers. Het wordt een spannend avonturenverhaal met een ontknoping die vele jeugdige lezers zal boeien. Daarnaast is het boek mooi vormgegeven. De pagina’s en de kaft lijken op een oud manuscript en per hoofdstuk is er een illustratie toegevoegd. Genoeg redenen dus voor jeugdige lezers om dit boek in huis te halen.
(Cathinca van Sprundel)


Nelle de Heks van Cruysem
Marc de Bel
Prijs: € 19,95
ISBN: 978-90-223-2689-3

1 Comment

  1. joanydvv on September 17, 2012 at 21:08

    Klinkt als een erg leuk boek. Ik houd wel van verhalen over heksen 🙂

Leave a Comment