Recensie | Louis Couperus – Fidessa

Fidessa is een nimf, ze doet niets liever dan dansen en muziek maken in het maanlicht met haar zusters. Op een dag komt zij, bang en alleen, in de mensenwereld terecht. De koene ridder Sans-Joye redt haar en beschermt haar en er bloeit een sterke liefde op. Maar omdat Fidessa een nimf is, en naakt, kan zij niet bij Sans-Joye en zijn ijzeren mensengeslacht blijven. Fidessa trekt weg en moet verschillende beproevingen doorstaan om als mens bij haar geliefde terug te keren.

Louis Couperus schreef Fidessa in 1898. Hij is vooral bekend om zijn romans Noodlot (1890) en De Stille Kracht (1900). Weinig mensen weten echter dat Couperus ook sprookjes schreef.
Fidessa is ruim een eeuw geleden geschreven en dit is uiteraard terug te zien in de stijl. Poëtische beschrijvingen en lang vergeten woorden vullen de pagina’s, en dat versterkt de bijzondere sfeer van het sprookje. Toch is het juist deze poëtische beschrijving die ervoor zorgt dat het boek niet meer zo toegankelijk is voor deze generatie. Voor de gemiddelde lezer zal dit boek echter even wennen en misschien zelfs wat te zwaar zijn.
De nuances die de schrijver met zijn woorden meegeeft, zorgen ervoor dat de lezer emotioneel bij het verhaal betrokken wordt, hierdoor ga je echt meeleven met de hoofdpersonen. De verhaallijn draait uitsluitend om Fidessa en Sans-Joye en is dus makkelijk te volgen. De bijrollen in het verhaal zijn zo onbeduidend dat zij zelfs geen naam hebben gekregen.

Het sprookje bevat de elementen van een klassieke ridderroman: het is ingedeeld als een queeste, waarbij obstakels de inborst van de hoofdpersoon testen. Daarnaast bevat het verhaal klassieke karakters uit de fantastische literatuur: een eenhoorn, een gemene tovenaar en een cycloop.

Het thema dat vooropstaat in dit boek is de liefde. Slechts gewapend met haar trouw en liefde voor Sans-Joye moet Fidessa zichzelf bewijzen. De les uit het boek is duidelijk: de weg naar ware liefde ligt vol moeilijkheden en opofferingen, maar is het waard.
Daarnaast staat Fidessa symbool voor het opgroeien van kind tot volwassene, zij verliest bij de mensen haar naakte onschuld en maakt kennis met leed en de noodzaak je aan te passen aan de maatschappij. De wereld uit Fidessa is een afspiegeling van onze eigen wereld (let wel: uit de negentiende eeuw) en de schrijver levert dan ook subtekstueel kritiek op deze sociale conventie.
(Liselotte Schoevaart)


Fidessa
Louis Couperus
Prijs: Alleen tweedehands verkrijgbaar.
ISBN: n.v.t.

Leave a Comment