Recensie | Licia Troisi – Het Lot van Adhara (Legenden van de Verrezen Wereld 1)

De Legenden-reeks is de derde en laatste reeks uit de Saga, na de trilogieën Kronieken en Oorlogen van de Verrezen Wereld. Het is echter geen enkel probleem los van de eerdere reeksen in dit eerste boek van de derde trilogie te beginnen. De personages van de eerdere delen komen wel voor in dit boek, maar als achtergrond en flink verouderd. Wel is het noodzakelijk in elke trilogie te beginnen met het eerste boek, want binnen elke trilogie verloopt het verhaal helemaal chronologisch.

In Het Lot van Adhara wordt een meisje wakker op een grasveld. Haar geheugen is blanco en ze weet zich maar moeilijk te redden. Ze gaat instinctief op weg en ontmoet gelukkig een galante jongeman, die bereid is haar wat op weg te helpen. Deze jongeman is Amhal, een leerling drakenridder. Vijfhonderd bladzijden van onhandig getut volgen. Adhara is een aanstellerig zeurpietje, dat op geen enkel moment het instinct laat zien, dat ze toch echt zou moeten bezitten. Deze tegenstrijdigheden in karakter en gedrag valt bij meerdere personages op en is erg storend. Dit voorkomt helaas dat je wat betrokken raakt bij een personage, omdat ze maar moeilijk een karakter opbouwen. Adhara worstelt in de rest van het boek met haar missende herinneringen. Gelukkig krijgt ze wel een positie aan het hof waar Amhal drakenridder zal worden. Ze wordt de gezelschapsdame van een onuitstaanbaar kleutertje, dat dan weer toevallig de prinses is. Amhal levert ook een innerlijke strijd. Hij bezit een donkere, kwade kant, die geniet van doden en strijd. De twee jongelingen hebben een bijzondere band, maar groeien onherroepelijk uit elkaar door Adhara’s groei en Amhal’s overgave aan zijn zwarte ik.

Licia Troisi is een vrij jonge Italiaanse auteur, die vooral in haar eigen land immens populair is. Met haar drie opeenvolgende trilogieën en andere boeken verkocht ze al bijna een miljoen exemplaren in Italië. Troisi werkt bij het Italiaanse Ruimteagentschap en is een afgestudeerd astrofysicus. Dit klinkt allemaal al heel goed, en de Nederlandse vertaling van dit eerste deel van haar derde reeks in de Saga van de Verrezen Wereld is prachtig uitgevoerd. Luxe gebonden, mooie landkaart voorin, geweldige coverplaat en bijna vijfhonderd bladzijden dik. Met zo’n auteur en zo’n uitvoering verwacht je toch iets leuks in handen te hebben. Het was dan ook een behoorlijke teleurstelling toen het verhaal ernstig bleek tegen te vallen.

Het boek zit vol onlogica en ongeloofwaardige, domme acties van personages. Argumentatie en onderbouwing is niet-bestaand, waardoor het een kralenketting van willekeurige verhaalelementen lijkt te zijn. Adhara’s geheugenverlies wordt bijvoorbeeld wisselend weergegeven. Het ene moment weet ze niet wat een lepel is en hoe je die moet gebruiken, maar met andere moderne gebruiksvoorwerpen speelt dat probleem niet. Wellicht is de vertaling ook niet op zijn best, want het taalgebruik is niet lekker om te lezen en bovendien erg kinderlijk bij vlagen. Het verhaal bevat zeker leuke onderdelen en vondsten, maar had gehalveerd kunnen worden in lengte. Het vlot gewoon niet. Heel jammer, want er waren hoge verwachtingen voor het boek.
(Debbie van der Zande)


Het Lot van Adhara
Licia Troisi
Prijs: € 19,95
ISBN: 978-90-783-4560-2

Leave a Comment