Recensie | Liane Baltus – Het Derde Verbond

hetderdeverbondExperiaan is een parallelle wereld naast de Aardedimensie waarin wij wonen en leven. De bewoners ervan zijn bijna hetzelfde als mensen, behalve dan dat hun bestaan draait om energie: de energie die zijzelf in zich dragen en naar believen kunnen gebruiken en vergroten om bijvoorbeeld gedachten te lezen, zichzelf te verdedigen of iemand aan te vallen. Een aanval van Amerika op Experiaan zorgt ervoor dat er een leger van Experiaan naar de Aardedimensie komt om ervoor te zorgen dat zo’n aanval niet nog een keer kan gebeuren. Geluk bij een ongeluk is dat Helena’s jeugdvriend Mica met hen mee terug is gekomen. Sterker nog: hij is als Experiast hun aanvoerder. Zij is heel blij hem te zien. Dat geldt echter voor niemand anders, zeker als duidelijk wordt dat Mica niet van plan is genadig te zijn voor de Amerikanen.

De plotlijn van Het Derde Verbond van Liane Baltus draait om de twee hoofdpersonages: de Nederlandse Helena, uit wiens perspectief het boek is geschreven, en de Experiaanse Mica, die iedereen behalve Helena behoorlijk de stuipen op het lijf jaagt door in eigen persoon en als beschermer van zijn manschappen hardhandig en gewelddadig terug te slaan op aanvallen van Amerika richting Experiaan. Intussen ontwikkelt zich ook nog een romance tussen hen tweeën: Helena en Mica samen creëren een bijzonder soort energie samen, waar ze beiden heel gelukkig van worden: enerzijds omdat ze er beiden letterlijk meer energie van krijgen – en er daardoor krachtiger en machtiger door worden – anderzijds omdat Helena stapelverliefd op Mica is en ook Mica warme gevoelens voor haar als persoon ontwikkelt. De relatie tussen hen is van belang voor Mica’s dimensie en wordt daarom met argusogen gevolgd door Experiaan – en in sommige gevallen zelfs beïnvloed.

Liane Baltus heeft een bijzondere wereld geschapen en het idee achter Het Derde Verbond is origineel. Haar visie op ‘aliens’ is een verfrissende en de verschillende onderliggende thema’s als macht, leiderschap en liefde zijn op een andere manier benaderd. Ook de plotontwikkeling blijft interessant: doorlezen is nodig om erachter te komen wat er nu precies aan de hand is, wat er achter die aanval van Amerika en Experiaan zit en in hoeverre de relatie tussen Mica en Helena van belang is voor Experiaan en de Aardedimensie.

Het is zonde dat Baltus zo weinig gebruik maakt van die originele zaken of de andere dimensie. Het omschrijven van Experiaan, de lezer vertellen wat er om de personages heen allemaal nog meer te zien en te doen is: Baltus doet het weinig. Een groot deel van het verhaal speelt zich af in een kantoor in Nederland, maar hoe dat kantoor er verder uitziet? Pas op een kwart van het boek wordt duidelijk hoe oud Helena nu precies is. Baltus heeft er waarschijnlijk de voorkeur aan gegeven toch vooral Helena’s gedachten en gevoelens centraal te stellen.

Andere informatie geven doet de schrijfster dan weer wel, zelfs te veel. Uiteraard moet er uitgelegd worden wat Experiaan precies is en hoe Experianen werken met energie. Hetzelfde geldt voor de politieke situatie waarin Helena belandt als adviseur van Experiaan richting Amerika. Het is jammer dat Baltus die informatie in sommige gevallen in infodumps geeft en voornamelijk in dialogen met Helena, om haar zaken uit te leggen. Enige variatie daarin, al was het maar om Helena – en daarmee ook de lezer – voor zichzelf te laten denken en dingen uit te laten vinden, was fijn geweest. De dialogen tussen de personages worden er niet beter op en zeker niet realistischer als deze niet worden gebruikt als gesprekken maar louter als informatievoorziening.

Aan het realisme had Baltus zeker ook nog wat aandacht mogen besteden. Grootmacht Amerika valt een buitenaardse wereld aan, deze ‘aliens’ komen terugslaan in Amerika en een Nederlandse stagiaire van een adviesbureau in Amsterdam wordt zonder pardon gevraagd als adviseur van Experiaan? Binnen een dag zijn simpele trampassagiers in Amsterdam op de hoogte van de aanval van Experiaan in Amerika? De buitenaardse wereldmacht kiest Amsterdam als onderhandelterrein? Helena weet in no-time hoe ze om moet gaan met de bijzondere krachten van Experiaan? Erg geloofwaardig is dat allemaal niet en het maakt het moeilijker voor de lezer om zich verbonden te voelen met het verhaal en de personages.

Dat niet alleen: ook de beweegredenen van de personages zijn in sommige gevallen moeilijk te geloven. Helena accepteert uiterst makkelijk dat Mica de leider van Experiaan op aarde is, dat hij een enorme kracht in zich heeft en dat hij daarmee zonder blikken of blozen vele tientallen mensen heeft gedood. Discussie is er wel over, maar ze stapt eroverheen alsof het niets is. Uiteraard kan dat een richting zijn voor de karakterontwikkeling, maar dat ze toch de knoop doorhakt zorgt bijna voor opluchting: eindelijk is er een keuze gemaakt.

Het is zonde dat een zo veelbelovend verhaal en idee heeft geresulteerd in een boek met houterige dialogen, een cliché romance en toch weer een sciencefiction-machtsvertoon op het einde. En dat terwijl Baltus ideeën genoeg heeft. De plottwist op het einde en de goed doordachte structuur en ontwikkeling in de plot tonen aan dat er zeker wel potentie in het verhaal zit. Baltus heeft in een aantal interviews en op fora gezegd te werken aan een tweede deel met Helena in de hoofdrol.
(Noelia Romero Cabrera)

Untitled-2
Titel: Het derde verbond
Auteur: Liane Baltus
Pagina’s: 380
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-9490-76741-9
Uitgeverij: Zilverbron
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: nvt

Leave a Comment