Recensie| Lauren DeStefano – The Chemical Garden Trilogy / 1. Verwelken

Ga zitten en sluit je ogen. Luister naar het verhaal van Verwelken. Rhine is een meisje van zestien jaar en maakt deel uit van een nieuwe generatie. Ze leeft in een wereld, ver na de Derde Wereldoorlog. Enkel Noord-Amerika bestaat nog, terwijl de mensheid op het punt van de afgrond staat. De mens is erin geslaagd om een generatie voort te brengen die bestand is tegen kanker en ouderdom, maar in hun genen een virus dragen. Hun nageslacht is gedoemd kort te leven. Jongens sterven op hun vijfentwintigste, meiden op hun twintigste. Rhine leeft in deze wereld, waar alle mensen ouder dan zeventig of jonger dan vijfentwintig zijn. Ze overleeft met haar tweelingbroer, totdat ze ontvoerd en verkocht wordt als bruid. Ze huwt een jongeman van eenentwintig en wordt opgesloten in zijn landhuis, maar ze is verliefd op de vrijheid. Om te ontsnappen en haar broer te vinden, moet ze het vertrouwen van haar echtgenoot zien te winnen. Nu luidt mijn vraag: Wat zou jij doen als je Rhine was?

In Verwelken wordt een eng toekomstbeeld geschetst. De wereld is afgetakeld tot slechts een schaduw van wat het ooit was, terwijl de mens – in haar wil om langer en gezonder te kunnen leven – zichzelf de afgrond in heeft geworpen. De korte levensduur van de nieuwe generaties heeft zijn invloed op de gehele maatschappij. Veel kinderen worden zeer jong wees, terwijl protesten – die terroristische trekjes hebben – ook vele levens van de sterke generaties opeisen. Ondertussen moeten gezinnen vroeger gesticht worden, waardoor het gebruikelijk is dat zelfs dertienjarig meisjes al zwanger zijn. En ook slavernij en mensenhandel viert hoogtij in deze toekomst. In het boek wordt op vele manieren verwezen naar de vergankelijkheid van het leven. De hoofdpersoon telt haar dagen af en veel gebeurtenissen, observaties en gedachtes leiden terug naar de dood. Het uitwissen van leven komt zowel bijna lieflijk als ronduit venijnig om de hoek zetten.
In al deze gruwelijke omstandigheden groeien veel van de personages uit Verwelken op. Ze hebben een verleden, een visie op het heden en vaak dromen voor de toekomst – hoe kort die ook mag duren. Ze hebben angsten en verlangens, net als de sterke generatie. De oude mannen en vrouwen zien telkens hoe hun kinderen en diens nageslacht jong sterven. En sommigen gaan erg ver om een genezing voor hun kinderen te vinden, zoals Rhines nieuwe schoonvader. Een man die perfect past bij de gevaarlijke, vergane wereld met een te grote hang naar illusies. Het mag duidelijk zijn dat alle personages goed zijn uitgewerkt door Lauren DeStefano.

Wat echter minder goed uitgewerkt lijkt te zijn, is de wereld zelf. Tijdens het lezen valt het minder op, dan sla je zo snel mogelijk de pagina’s om, nieuwsgierig naar hoe het Rhine en de andere jonge bruiden vergaat. Als je het boek hebt dichtgeslagen, blijft de enge wereld in je hoofd hangen. Tijdens dit herkauwen beginnen de open plekken op te vallen en ze vormen zich om in vraagtekens. Zou het echt zo kunnen zijn dat na zo’n enorme oorlog enkel Noord-Amerika nog bestond, zogenaamd wegens hun goede wapens? Dat het echt nog het enige overgebleven continent is, terwijl leven op aarde nog prima mogelijk is? Of is dit een algemene leugen, bedacht omdat het virus op de andere continenten nog agressiever is, nog sneller dodelijk? En ook wordt nergens verklaard waarom de mannen langer leven dan vrouwen, terwijl normalerwijs vrouwen het gemiddeld een aantal jaar langer uitzingen. Het lijkt nu enkel plottechnische redenen te hebben, net als dat een meisje van een nieuwe generatie altijd aan de ziekte bezwijkt in haar twintigste levensjaar. Daarvoor kan enkel door moord of andere ziektes, daarna gebeurt niet. Ze zijn altijd maximaal twintig, net zoals dat jongens altijd uiterlijk in hun vijfentwintigste jaar sterven. De wetenschappers in de wereld zelf weten ook nog niet hoe het komt, maar dat is eigenlijk een mager excuus. En dit zijn niet de enige vraagtekens die je na lezing kunt zetten.
Al bij al maken al deze gaten dat de wereld minder sterk uit de verf komt dan zou kunnen. Het is nu al dreigend en huiveringwekkend, maar als DeStefano de vraagtekens zou vermijden, zou het ook gruwelijk geloofwaardig kunnen worden.

Verwelken is een spannende pageturner over een zestienjarig meisje in een trieste toekomst. Door de dood die bij elke verjaardag dichterbij komt en door de maatschappelijke veranderingen, die de korte levensspanne met zich mee brengt, zorgt dit boek voor rillingen over je rug. De personages zijn goed uitgewerkt, maar helaas zorgt de wereld zelf voor wat vraagtekens. Hierdoor heeft DeStefano er helaas niet uitgehaald wat er in potentie wel inzat. Hopelijk weet ze met het tweede deel de vraagtekens weg te nemen.
(Saskia van Oostenrijk)


The Chemical Garden Trilogy / 1. Verwelken
Lauren DeStefano
Prijs: €17,50
ISBN: 978-90-475-1668-2

1 Comment

  1. […] Verwelken […]

Leave a Comment