Recensie | Lara Adrian – Renata

RenataRenata is een onwillig onderdeel van het privéleger van een akelige vampier, Sergei Yakut, die het niet zo nauw neemt met de vampierregels. Als Stamvrouw heeft ze een gave, maar zelfs met die gave en al haar gevechtstraining komt ze niet weg bij haar ‘baas’. Dit wordt nog extra moeilijk gemaakt door het kind Mira, dat een voorspellende gave heeft en daarvoor van groot belang is voor Yakut. Renata wil Mira niet alleen achterlaten en blijft dus in ‘dienst’ bij Yakut, hoe moeilijk ze het ook vindt om al het geweld en misbruik te zien dat op het landgoed wordt gepleegd. Nikolai is een krijger van de Broederschap, een regulerende dienst onder de vampiers. De Broederschap bevat de meest ruige en geharde vampiers. Hij is op locatie om Yakut, van wie ze nog niet weten dat hij zo’n rotzak is, te vertellen dat hij gevaar loopt. Iemand probeert de machtigste vampiers om te leggen. De ontmoeting tussen Yakut en Nikolai is niet erg geslaagd en Nikolai en Renata voelen wel wat kriebelen, maar vertrouwen elkaar natuurlijk helemaal niet. Het gebruikelijke ‘van het een komt het ander’ is van toepassing hier. De Stamvrouw en de krijger ontdekken dat ze bij elkaar passende doelen hebben en gaan samenwerken. Ze leren elkaar respecteren en hebben elkaar nodig in hun strijd voor het goede.

Alle delen van de Middernacht-serie van Lara Adrian hebben een vrouwennaam als titel. De vrouw uit de titel is de hoofdpersoon, die als Stamvrouw een van de mannen van de Broederschap om haar pink zal winden. Uiteraard weet geen van beiden dat aan het begin van het boek. Maar een lezer weet inmiddels na vier boeken de opzet van de serie wel en zal niet verrast zijn. Dat is meteen ook wel een negatief punt aan de boeken. Het is nu wel een beetje klaar. We kennen het wel, we weten het wel, het is niet nieuw meer. Waar met name de eerste twee delen nog veel vertelden over de Broederschap en hun strijd tegen de Muiters en enorm veel gave actie bevatten, zit Renata vol met te zoetsappige liefdesuitingen en zoetigheid.

De Middernacht-boeken zijn niet briljant te noemen, maar ze zijn ongetwijfeld ook niet geschreven om die benaming te winnen. Ze moeten wel vermaken en al deden de eerste boeken dat nog wel, deze vijfde is zo gelijk aan de eerdere verhalen dat dat niet meer lukt. Renata en Nikolai worden als personages niet meer voldoende uitgewerkt. Een ander minpunt is dat dit hele verhaal zich op locatie afspeelt en niet meer in het complex van de Broederschap, waar al die ruige mannen elkaar vriendschappelijk op de schouder slaan en elkaar in de zeik nemen. Die onderlinge band was altijd wel een leuk onderdeel van het verhaal en dat mist nu toch wel. Ook is de (seksuele) actie minder leuk en minder aanwezig. Erg jammer. Maar aan de andere kant, de boeken waren niet geweldig, dus een enorme teleurstelling is dit vijfde deel nu ook weer niet. En toch, en toch, en toch. Er komt nog een deel met de net geïntroduceerde Hunter: misschien dat die de belangstelling weer weet te wekken.
(Debbie van der Zande)

Untitled-1.5

Titel: Renata, deel vijf van de Middernacht-serie
Auteur: Lara Adrian
Pagina’s: 301
Leeftijd: 18+
ISBN: 978-90245-6279-4
Uitgeverij: Luitingh-Sijfthoff
Boekprijs: € 14,95
E-bookprijs: –

1 Comment

  1. Kelly on August 16, 2014 at 11:10

    De cover vond ik echt prachtig, maar nu ik de recensie heb gelezen ga ik hem toch laten liggen!

Leave a Comment