Recensie | Laini Taylor – Sterrenlicht

laini_taylor_sterrenlicht_fantasyboekenIn Dromendochter ontdekte Karou eindelijk wie ze is: ze is geen mens, maar een incarnatie van de chimaera Madrigal. Helaas heeft haar grote liefde Akiva ervoor gezorgd dat de stad van de chimaeren volledig verwoest is. Brimstone en haar vrienden zijn er niet meer en de serafijnen lijken de strijd te hebben gewonnen. Akiva’s familie jaagt en moordt de laatste overgebleven stammen uit en Akiva moet met zichzelf in het reine zien te komen. Karou vraagt zich af hoe ver ze wil gaan om haar volk te wreken, zonder zichzelf te verliezen. Ondanks alles hopen de twee ooit weer hoop te vinden en liefde.

Dit tweede deel over de avonturen van Karou is vele malen grimmiger dan het eerste deel. Vooral het begin doet soms bijna wanhopen. Akiva heeft bijna geen hoop meer en vermoedt dat Karou dood is. Daarnaast blijft hij een wapen voor de serafijnen. Samen met zijn broers en zussen krijgt hij de taak om de overgebleven chimaeren op te jagen en te doden. De enige vrolijke noot zijn de e-mails van Zuzana, Karou’s menselijke vriendin uit Praag. De strijd tussen de chimaeren en de serafijnen lijkt een hopeloze zaak. Zelfs de overgebleven chimaeren willen alleen maar wraak en dood en de vrede lijkt heel ver weg. Op sommige momenten word je er als lezer bijna depressief van. Dan vraag je je af of dit ooit nog goed kan komen.

Vooral in het begin is Sterrenlicht hierdoor geen lichte kost. Toch weet Laini Taylor telkens nieuwe lichtpuntjes in haar verhaal te verweven. Een rebellengroep, een geredde chimaera, een meelevende serafijn, Karou die een glimp van Akiva opvangt. Al deze scenes zorgen ervoor dat er langzamerhand weer hoop begint op te bloeien. Hoewel dit kunstig gedaan is, blijft het begin daardoor wel traag en slepend. Er had meer vaart in gekund. Halverwege het boek beginnen de zaken in stroomversnelling te komen en gaan de verschillende personages echt actie ondernemen. Verschillende onderdelen van Brimstones raadsels, en de plannen van de Keizer van de serafijnen komen dan eindelijk aan het licht. Deze antwoorden zijn, na het stroeve begin, zeker bevredigend. Taylor’s plot staat als een huis.

Ondanks zijn zware toon weet Sterrenlicht zeker te boeien en belooft het genoeg spanning en actie voor een zinderend slot van de trilogie.
(Cathinca van Sprundel)

Untitled-3.5
Titel: Sterrenlicht
Auteur: Laini Taylor
Pagina’s: 396 pagina’s
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90225-6452-3
Uitgever: Boekerij/Mynx
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 7,99

Leave a Comment