Recensie | Kerstin Gier – Smaragdgroen

smaragdgroen kerstin gierGwendolyn heeft het gehad met haar tijdreisgen. Behalve dat ze dagenlang haar huiswerk moet maken in de jaren vijftig, heeft ze een hoop andere problemen. Haar voorouder, de Graaf van Saint Germain, heeft akelige geheimen voor haar, en haar grote liefde Gideon heeft haar net verteld dat hij speelde dat hij verliefd op haar was. Daarnaast vertellen de geheimzinnige Wachters haar bijna niets. Daarom besluit Gwendolyn het heft in eigen handen te nemen en op eigen houtje naar het verleden te springen, in de hoop dat ze het raadsel van haar familie op kan lossen. Langzamerhand ontdekt ze de geheimen van de chronograaf, die toegang geeft tot de steen der wijzen, maar daarbij komt haar eigen leven in gevaar.

Ook in dit laatste deel houdt Kerstin Gier de vaart erin. Gwendolyn probeert het heft in eigen hand te nemen en daardoor vallen steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats. Het plot zit ingenieus in elkaar en hoewel het soms wel wat moeite kost om de verschillende tijdschema’s bij te houden, klopt alles. Hierdoor krijg je meteen zin om de volledige reeks opnieuw te lezen om alle hints uit de vorige delen te ontdekken. Naast het mysterie rondom de Graaf van Saint Germain en de Wachters, blijft de verhouding tussen Gwendolyn en Gideon de spil van het gebeuren. Hoewel je weet dat de liefde tussen de twee voorbestemd is, weet Gier tot aan het einde de spanning vast te houden. De uiteindelijke ontknoping van het plot is verrassend, maar ook bevredigend, omdat Gier gelukkig elke vraag, die ze heeft opgeroepen in de vorige delen, netjes beantwoordt.

Met Smaragdgroen rondt Gier op prima wijze haar reeks af. De schrijfstijl is nog steeds vlot, het mysterie is aanwezig, zonder dat het al te serieus wordt. Er is altijd wel plaats voor een grappige situatie. Voor de liefhebbers zit er genoeg romantiek in. Bij vergelijkbare boeken gebeurt het nog wel eens dat de liefde zo naar de voorgrond komt dat het achterliggende plot volledig instort. Dat is hier gelukkig niet het geval.

Kortom, Gier weet met dit deel alle verwachtingen in te lossen. Ze schreef een fijne, luchthartige serie die van begint tot einde weet te boeien.
(Cathinca van Sprundel)

Untitled-4
Auteur: Kerstin Gier
Titel: Smaragdgroen
Pagina’s: 472
Leeftijd: 13+
ISBN: 978-90206-7939-7
Uitgeverij: Blossom Books
Boek prijs: € 12,50
Eboek prijs: –

Leave a Comment