Recensie | Kelley Armstrong – Samenzwering

Maya Delany woont in het kleine onderzoeksdorpje Salmon Creek. En klein is ook echt klein: Salmon Creek telt 200 inwoners, die allemaal in dienst zijn bij de eigenaar van het dorp: de St. Cloud Corporation.
Maya voelt zich prima op haar gemak in Salmon Creek. Ze geniet van de wildernis en met de dieren om haar heen heeft Maya een bijzondere band; het lijkt wel alsof zieke dieren sneller genezen als Maya bij hen in de buurt is. Ze kan het zelfs goed vinden met de lokale poema’s.
Maar niet alles is zo perfect als het lijkt. Eerst is er de verdrinkingsdood van Maya’s beste vriendin Serena, die nog wel zwemkampioen is. Dan is er de komst van Rafe, een jongen die stoer doet om vriendinnetjes te krijgen en al snel zijn pijlen op Maya richt. Een oude Indiaanse vrouw beschuldigt Maya ervan een heks te zijn, omdat Maya een moedervlek in de vorm van een pootafdruk heeft. En er is de komst van Mina Lee. Mina Lee lijkt een onderzoeksjournaliste te zijn, die rondsnuffelt in het dorp. Maar is ze dat ook, en wat onderzoekt ze?

Gelukkig heeft Maya veel steun aan haar beste vriend Daniel. Daniel, die de vriend was van het overleden meisje Serena, Daniel en Maya vermoeden dat er meer achter de nieuwsgierigheid van Mina Lee steekt. Als ze op onderzoek uitgaan, stapelen de vragen zich op.

Omdat Maya haar verhaal aan de lezer vertelt, ontkomt Kelley Armstrong niet aan lastige tegenwoordige tijd en verledentijd constructies. Dat maakt het een mooi en levendig verhaal. Helaas is dat ook lastig te vertalen; vooral in de eerste helft van het boek levert dat enkele wat stroef aanvoelende passages op. (‘Hij had een diepgeworteld gevoel voor goed en fout, en ook al heeft hij een sleutel, hij zou nooit naar binnengaan als wij er niet zijn.’)

Dit laat onverlet dat Armstrong een uitstekend verhaal heeft afgeleverd. Het verhaal van Maya, Rafe en zijn bijzonder zus Annie, Daniel en Serena boeit vanaf de eerste zin. Hier en daar raakt het verhaal op subtiele wijze aan Armstrongs vorige trilogie: The Darkest Powers Trilogie, wat het verhaal een extra geheimzinnig tintje geeft.
Toch is Armstrong duidelijk een andere richting op gegaan sinds The Darkest Power’. Maya is een stuk pittiger dan de jonge, toch vaak onzeker klinkende Chloe Saunders uit de The Darkest Powers. Daarom leest Samenzwering net wat volwassener.
Ook is Armstrong er dit keer nog beter in geslaagd om een bijzondere gave aannemelijk te maken. Had Chloe het nog druk met uitleggen van het hoe en wat rondom haar krachten, Maya heeft niet eens tijd voor vragen, zo hevig raakt haar leven in een stroomversnelling. En dat geeft het verhaal vaart en dynamiek.

Samenzwering is een zelfstandig te lezen boek, met een adequaat einde. Tegelijkertijd blijven er voldoende geheimen en mysteries over om verlangend uit te kijken naar deel twee uit de Darkness Rising– trilogie: The Calling.
(Ingrid Bilardie )


Kelley Armstrong
Samenzwering
Prijs: € 16,95
ISBN: 9789048813346

Leave a Comment