Recensie | Juliet Marillier – Vlam van Zeven Wateren

1001004005201935Maeve van Zeven Wateren is bij een brand verminkt geraakt: de ene kant van haar gezicht is bedekt door littekens en de huid van haar handen is zodanig beschadigd dat er niet meer dan een paar klauwhanden van over is. Zodoende heeft ze bij alles hulp nodig: haar vriendin en dienstmeisje Rhian is haar grote steun en toeverlaat. Na de brand hebben haar ouders Maeve naar Harrowfield gestuurd, naar haar oom en tante, om met haar handicap om te leren gaan.
Tien jaar later zorgen mysterieuze verdwijningen rondom Zeven Wateren ervoor dat Maeve terug moet keren. Twee zoons van een bevriend stamhoofd zijn verdwenen, en het stamhoofd houdt Maeve’s vader verantwoordelijk voor het feit dat ze niet zijn teruggevonden. Bij wijze van vredesoffer wil Maeve’s vader een bijzonder paard uit Harrowfield aan het stamhoofd schenken, en aangezien Maeve het paard het beste in bedwang kan houden – ze heeft een gave om met dieren om te kunnen gaan – reist zij met het beest mee naar Zeven Wateren.
Daar aangekomen blijkt dat de mannen niet zomaar verdwenen zijn: de kwade Elf Mac Dara, die in een eerder avontuur poogde Maeve’s broertje Finbar te ontvoeren naar het Andere Land, blijkt verantwoordelijk te zijn voor de ontvoeringen, en zijn macht groeit gevaarlijk snel. Uiteindelijk zal Maeve een groot offer moeten brengen om Mac Dara’s opmars te stoppen.

Vlam van Zeven Wateren is het zesde deel uit de serie rondom Zeven Wateren. Aangezien er al heel wat voorgevallen is, betekent dat dat er flink wat toelichting gegeven moet worden omtrent de eerdere gebeurtenissen en de verwantschappen van de personages. Voordeel is dat het boek daardoor wel op zichzelf te lezen is, voor de doorgewinterde Juliet Marillier-fan betekent het vooral veel herhaling.

Het boek kent een rustige opbouw: de lezer wordt als het ware aan het handje genomen en de wereld van Maeve en de Zeven Wateren binnengeleid. Het focust daarbij veel op Maeve zelf, hoe ze met haar handicap omgaat en hoe ze zich voelt nadat ze weer herenigd is met haar familie. De relatie met haar moeder is stroef en haar broertje gedraagt zich te serieus voor een kind van zeven, oordeelt ze. Het liefste trekt ze zich zo snel mogelijk weer terug en brengt de tijd door met paard Fluks – en met de twee honden die uit het bos aan zijn komen lopen: Beer en Das. Marillier heeft een heerlijke dromerige stijl, maar op zeker moment wordt het allemaal wel erg lang uitgesponnen: was er niet een dreigend gevaar met verdwijnende mannen en een mogelijke stammenoorlog?

Op zeker moment weten we wel dat Finbar te ernstig en te wijs is voor zijn leeftijd en aan teveel geweld en verschrikkingen wordt blootgesteld, en de constante benadrukking dat Maeve hulpeloos maar vastberaden is en oh zo op de honden gesteld is – meer dan op haar lang verloren familie – komt je de neus uit. Waar blijft de plot? Als die uiteindelijk komt, is het alsof je als lezer een trap af wordt gedonderd: de ontknopingen volgen elkaar rap op, intriges worden in één klap uitgesponnen en verklaard en wanneer de machtige Meester van de Eik dan uiteindelijk verslagen wordt, gebeurt dat zo snel en rommelig dat er van een epische confrontatie eigenlijk geen sprake is.

Vlam van Zeven Wateren kent wel de prachtige en fantasierijke stijl waar Marilliers boeken om bekend staan, maar zeker niet de meest inspirerende heldin van de serie. Op z’n best is dit boek een zoethoudertje.
(Rianne Werring)

Untitled-2
Vlam van Zeven Wateren
Juliet Marillier
Pagina’s: 446
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90245-3557-6
Uitgevrij: Luitingh-Sijthoff
Boek prijs: €19,95
Eboek prijs: €14,99

Leave a Comment