Recensie | J. Sharpe – De Kronieken van Territoria 1: De Kettingen van Amarath

9200000008759257Cindy is een politieagente die al behoorlijk wat tegenslagen te verduren heeft gehad. Haar ouders zijn onder verdachte omstandigheden omgekomen bij een auto-ongeluk en haar zusje Anna is gestorven aan kanker. Tijdens de begrafenis van de man van haar beste vriendin krijgt ze een telefoontje met een vreemde boodschap: haar zusje zou nog leven en iemand zou haar gevangen houden. Niet lang daarna wordt ze geconfronteerd met een aantal mysterieuze sterfgevallen en wordt vervolgens zelf neergeschoten.
Waar ze ontwaakt is hemel noch hel, maar misschien wel allebei: ze is in Territoria, en haar wordt verteld dat zij en haar familie met een doeleinde naar een andere dimensie waren gestuurd. Ze moesten een van de Kettingen van Amarath beschermen – het sieraad dat Cindy om haar hals draagt. De dienaren van de Tartaros zijn op zoek naar de drie kettingen om kwaadaardige God tot leven te wekken en Cindy moet hen dat beletten. Op veel medestanders kan ze echter niet rekenen: Territoria ligt in puin en de slechteriken hebben de strijd al zo goed als gewonnen…

Het Territoria van Sharpe ziet er behoorlijk duister uit. De mensen zijn veelal dood of sterven van de honger in de door vijanden geplaagde straten en goede mensen veranderen in de Anderen, die in dienst zijn van de kwade god Tartaros. Wie nog voor de goede god Eros werkt, is niet altijd te vertrouwen en houden er niet zelden een eigen agenda op na. En de grote voorvechter voor het goede – Cindy – is eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd in het redden van een voor haar onbekende wereld: het enige wat zij wil is haar zusje en moeder redden.
Ondanks dat Cindy een Uitverkorene lijkt te zijn die is Voorbestemd om de Wereld te redden, is ze niet bepaald een standaardheldin. Oké, ze heeft een paar superkrachten waar ze zelf niets vanaf wist en die op precies het juiste moment boven water komen, maar ze heeft niet de gouden inborst die haar onderscheid van de anderen die met haar meegaan op queeste om Territoria te redden. Over het algemeen houdt ze haar agenda en dat maakt haar op zijn minst verfrissend.

De bij-personages zijn niet allemaal even goed uitgewerkt: de generaal en koningin Amila overstijgen het clichématige niet bepaald. Het zesjarige meisje Julia laat af en toe zinsneden vallen die te volwassen klinken uit een kindermondje. De tienerjongen Attica is echter een fijne toevoeging aan de personage-poel en Peter heeft wel de heroïsche inborst die je als lezer toch een beetje verwacht.
De tovenaars en hun macht – hun magie wordt rekestreren genoemd – en hoe de dimensies werken door toegangen in boeken te verstoppen, wordt uitgewerkt aan de hand van voorbeelden. Toch voelt dat niet altijd even bevredigend. Het gevoel overheerst dat daar wat meer in had gezeten en dat Sharpe niet de ruimte heeft gevonden om het nog verder uit te werken.

De Kettingen van Amarath moet het dan ook vooral hebben van de spanning. Sharpe is genadeloos naar zijn personages en naar zijn lezers: de doden vallen bij bosjes en niet zelden sterven ze meer dan een keer een uiterst pijnlijke dood – iets met dimensies. Als je net een nieuw favoriet personage in je hart hebt gesloten, is de kans maar wat groot dat die drie hoofdstukken verder aan flarden gereten wordt. Het is dan ook niet aan te raden om De Kettingen van Amarath te lezen op een lege maag – de lichaamsdelen vliegen in het rond en het bloed druipt van de pagina’s. De lezer schiet met de personages mee het dystopische landschap door en is nergens veilig – en mede daardoor is het boek zo uit.

Voor liefhebbers van onvervalste horror-fantasy is De Kronieken van Amarath een aanrader. Het is het eerste deel van een tweeluik: De Ring van Andor is reeds uit.
(Rianne Werring)

Untitled-3.5
Titel: De Kronieken van Territoria 1: De Kettingen van Amarath
Auteur: J. Sharpe
316 pagina’s
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-94907-6709-9
Uitgever: Zilverspoor
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: n.v.t.

Leave a Comment