Recensie | J.R.R. Tolkien – De Twee Torens

de twee torensHet reisgenootschap uit het eerste deel valt uiteen. De tovenaar Gandalf is reeds ten prooi gevallen aan de Balrog van Moria, en tijdens een schermutseling met de Uruk-Hai op de oevers van de Anduin raakt Boromir dodelijk gewond. De Hobbits Pepijn en Merijn worden door diezelfde Uruk-Hai meegenomen en weggevoerd naar de boze tovenaar Saruman, een wisse dood tegemoet. Daarnaast zijn Frodo en Sam met de Ring van Macht verdwenen, het doel van de queeste van het genootschap met zich meenemend. Het overgebleven drietal, bestaande uit de Elfenprins Legolas, de Dwerg Gimli en Aragorn, de erfgenaam van Gondors troon, besluit de Uruk-Hai te achtervolgen in de hoop dat ze hun Hobbit-vrienden kunnen bevrijden.
Frodo en Sam krijgen ondertussen gezelschap van Gollem, een Hobbit die door de Ring gecorrumpeerd is geraakt. Helpt hij hen in hun queeste om de Ring te vernietigen of leidt hij hen slechts in de val?

In De Twee Torens splitst het oorspronkelijke reisgenootschap op in verschillende groepen, waardoor er verschillende verhaallijnen ontstaan. Hierdoor wordt het de lezer gemakkelijk gemaakt om Midden-Aarde verder te verkennen: via Merijn en Pepijn maak je kennis met de Enten van het bos van Fangorn; Aragorn, Gimli en Legolas kruisen het pad van de Ruiters van Rohan; Frodo en Sam trekken met Gollem door Mordor en worden vervolgens gesnapt door een groep mensen uit Gondor, onder leiding van Boromirs broer Faramir. Opvallend is dat die verhaallijnen niet gelijktijdig worden gepresenteerd, maar dat ze vaak in retrospect aan de andere personages worden verteld. Hierdoor ontstaat een heel eenduidige vertelstructuur, ondanks de veelvoud aan geschiedenissen. Het maakt het verhaal soms wat droog. De epische belegering van Isengard zou wellicht spannender zijn geweest wanneer we die uit de eerste hand mee hadden gekregen in plaats van dat we die achteraf van een paar licht beschonken Hobbits te horen krijgen. Al heeft dat ook wel weer z’n charme.

Met dit tweede deel groeit de In de Ban van de Ring-trilogie pas echt tot mythische proporties: de ‘kleine’ geschiedenis van een groep lieden op een missie groeit langzaam uit tot een allesomvattende strijd om het lot van de wereld – een lot dat pas in het derde deel wordt beslecht!
(Rianne Werring)

Untitled-5
Titel: De Twee Torens
Auteur: J.R.R. Tolkien
Pagina’s: 408
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90225-6435-6
Uitgever: de Boekerij
Boek prijs: € 10,- (film-editie)
Eboek prijs: € 9,99 (film-editie)

Leave a Comment