Recensie | J.R.R. Tolkien – De Terugkeer van de Koning

terugkeer van de koningDe laatste slag om Midden-Aarde staat op het punt om los te barsten, en wel in Gondor. waar Aragorn de wettige erfgenaam van is. Hijzelf, de elf Legolas, de dwerg Gimli en de Ruiters van Rohan zijn pas net bijgekomen van de Strijd om de Hornburg en ze weten dat ze versterking nodig hebben als ze van Saurons duistere legers willen winnen. Ze vinden steun bij wilde mensen en bij lang vergeten lieden, maar zal dat genoeg zijn om de vijand op afstand te houden? Intussen voert Frodo zijn eigen strijd: de greep van de Ring wordt sterker en sterker naarmate die dichter bij Sauron en het Vuur van de Doemberg komt. Hij en Sam hebben nog een lange weg te gaan, met een gids die ze niet kunnen vertrouwen maar zonder wie ze ook niet verder kunnen.
In het slotdeel van de In de Ban van de Ring-trilogie wordt het grootste gedeelte van het oorspronkelijke reisgenootschap hersteld, en gezamenlijk maken ze zich op voor wat hun laatste strijd zal worden – in de wetenschap dat al hun offers tevergeefs zullen zijn als twee kleine Hobbits er niet in slagen de Ring te vernietigen…

Waren de personages in de eerdere twee delen nog een beetje zoekende naar het juiste pad, in dit deel werken alle gebeurtenissen naar de Slag om Gondor toe. Zelfs zodanig dat de lezer, nadat die  grootse Slag eenmaal geweest is, in een heel lange toegift belandt – met als grote uitzondering de bloedstollende laatste loodjes die Frodo en Sam afleggen op weg naar de Doemberg, natuurlijk. Ondanks het staartje van de oorlog dat zich afspeelt in de Gouw, doen de laatste honderd pagina’s wat traag en slepend aan. En dat doet afbreuk aan de zo zorgvuldig opgebouwde spanning van de eerdere delen. Niettemin is de rest van De Terugkeer van de Koning een blauwdruk van hoe een goed stuk epische fantasy in elkaar moet steken.

Er is in de loop der jaren zoveel bedoeld en onbedoeld op de In de Ban van de Ring-trilogie gebaseerd, dat het lezen van de boeken bijna een vereiste is voor wie zich serieus fantasyliefhebber wil noemen. Een straf is dat niet, verre van: Tolkiens meesterwerk staat met recht bovenaan de lijst van fantasyklassiekers. Knappe jongen die deze Ringmeester van de troon weet te stoten.
(Rianne Werring)

Untitled-4.5
Titel: De Terugkeer van de Koning
Auteur: J.R.R. Tolkien
Pagina’s: 360
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90225-6436-3
Uitgever: de Boekerij
Boek prijs: € 10,- (film-editie)
Eboek prijs: € 9,99 (film-editie)

Leave a Comment