Recensie | J.R.R. Tolkien – De Reisgenoten

de reisgenotenDe elftig-en-eerste verjaardag van de Hobbit Bilbo Balings staat voor de deur – een grootse gebeurtenis en dus reden voor een feestje. Hij nodigt zijn favoriete neef Frodo uit en ook een andere illustere gast: de tovenaar Gandalf. Na zijn feest verdwijnt Bilbo – op zoek naar een nieuw avontuur – en laat een curieuze erfenis achter bij Frodo: een Ring van Macht.

Gandalf gaat op onderzoek uit en ontdekt dat deze Ring de Ene is: een gevaarlijk wapen waarmee heel Midden-Aarde in het verderf kan worden gestort. Hij stuurt Frodo, in het gezelschap van zijn trouwe vriend en tuinman Sam, op weg naar Rivendel, waar de wijze Elfenheer Elrond woont, en waar in een samenkomst van Mens, Dwerg, Elf en Hobbit het lot van Midden-Aarde zal worden beslecht. Maar de weg is lang en vol gevaren…

Met deze reeks gebeurtenissen wordt een van de meest epische fantasytrilogieën van de afgelopen eeuw in gang gezet. Eigenlijk hebben de werken van Tolkien geen introductie meer nodig, na de revival die de Lord of the Rings­-films – en de huidige drie Hobbit-films – de afgelopen jaren reeds teweeg brachten. Wat maakt de De Reisgenoten dan nog interessant, en vooral: waarom zou je de moeite nemen om die bijna vijfhonderd pagina’s vol hecht taalgebruik en stijve stijlfiguren door te ploegen als je het verhaal toch al kent?

Allereerst: als je het boek niet leest, dan mis je waardevolle personages, prachtige scènes en interessante toevoegingen. Neem bijvoorbeeld de vreemde figuur Tom Bombadil – door sommige lezers geliefd, door andere verguisd – met zijn riedeltjes en wijsheden en de gebeurtenissen op de Grafheuvels. Of de eerste ontmoeting van Frodo en Sam met de Hoog-Elfen in het laagland tussen Jaal en Stok. Of de uitgebreide introductie van het pijpkruid. Tweede reden om het boek te lezen: omdat je de personages veel beter leert kennen en ze vele malen echter en eigener worden wanneer je zelf de invulling aan hun doen en laten kunt geven. Tenslotte zou die hechte en hoogdravende stijl op zich een reden kunnen zijn om het boek van de plank te halen.

Het is niet voor niets dat De Reisgenoten een plek in de eregalerij van de fantasywereld heeft veroverd. Je moet het stof er even afblazen, maar daarna ben je verzekerd van vele uren leesavontuur.
(Rianne Werring)

Untitled-4
Titel: De Reisgenoten
Auteur: J.R.R. Tolkien
Pagina’s: 496
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90225-6437-0
Uitgever: de Boekerij
Boek prijs: € 10,- (film-editie)
Eboek prijs: € 9,99 (film-editie)

Leave a Comment