Recensie | Inge van Sombrië – Thuis in Tibet

Thuis in Tibet wordt aangeprezen als: “een ‘must read’ voor mensen die de fascinatie van Inge van Sombrië delen”. Het is een mengeling van dagboekfragmenten, reisbeschrijvingen en e-mails naar huis, en is opgedeeld in vier delen: allereerst een reis naar Tibet vanuit China; dan een reis naar Tibet en Nepal; vervolgens een reis naar Ladakh – een overwegend Tibetaans deel van India – en tenslotte naar Bhutan. Aan het begin van elk deel geeft Van Sombrië uitleg over het land en de heersende levensopvattingen, over boeddhisme, over het belang van de Dalai Lama of over geschiedenis. Aan het eind bevind zich een verklarende woordenlijst en het geheel wordt opgeleukt met kleurige foto’s.

Zelfs als je niet geinteresseerd bent in Tibet, niet enthousiast wordt van boeddhistische denkwijzen en niets meer weet over de Dalai Lama dan wat je ooit in de film Seven Years in Tibet heb gezien, kun je niet ontsnappen aan Van Sombrië’s reisbeschrijvingen. En dat is knap. Het enthousiasme van Van Sombrië werkt aanstekelijk, en haar grappige e-mails met daarin soms persoonlijke ontboezemingen zorgen ervoor dat je nieuwsgierig blijft naar haar avonturen in deze verre, vreemde landen.

Wel zijn er enkele opmerkingen te maken. Sommige stukjes – met name aan het begin van het boek – komen wat geforceerd over en ook zijn hier en daar wat taalkundige rariteiten te bemerken. Later lijkt Van Sombrië wat meer op gang te komen en wordt haar taalgebruik vloeiender.
Daarnaast is het onduidelijk waarom een reisboek over Tibet is uitgebracht onder een fantasyboekenlabel, aangezien zo’n genre-aanduiding toch bepaalde verwachtingen schept van fictie en op z’n minst een vleugje magie. Maar dat is misschien meer een opmerking voor de uitgever dan voor de auteur, die een bijzonder en smaakmakend debuut heeft afgeleverd.
(Rianne Werring)


Thuis in Tibet
Inge van Sombrië
Prijs: € 17,95
ISBN: 9460860338

Leave a Comment