Recensie | Diversen – [re]Writing History

Schermafbeelding-2013-09-06-om-16.08.37Een verbroken relatie die herschreven wordt; een hernieuwde relatie tussen zussen; een liefdesgeschiedenis die zichzelf schrijft; twee rampen die met elkaar verbonden zijn door een visioen; een dagboek als bewijsstuk in een moordzaak; een pathologische leugenaar die verteld dat ze een pathologische leugenaar is – liegt ze?; schijnbaar toevallige mensen wiens geestestoestand wordt veroorzaakt door een blauwe mantel; een moordmysterie dat geen mysterie blijkt te zijn; een eigen geschiedenis gebouwd op herinneringen; en een nieuw leven dat begint met appeltaart. Tien verhalen, vergezeld van foto’s, in een artistiek uitziend boekwerk. Het is het resultaat van een schrijfproject dat [re]Writing History heet.

In maart 2013 werd een wedstrijd met dezelfde naam uitgegeven door Stichting Onterfd Goed – erfgenaam van de collectie van het ter ziele gegane museum Scryption. De tien winnaars – van tussen de 14 en 17 jaar oud – kregen ieder een typemachine en een coach toegewezen en een doel voorgeschoteld: dood erfgoed tot leven wekken. Tien fotografen legden hun werk vast. Het levert een gemengd resultaat op: dromerige foto’s bij een reflectief verhaal, grimmige foto’s bij een moordmysterie. Sommige foto’s illustreren de vertelling, anderen portretteren de schrijvers. De verhalen zijn divers, hoewel ze in drie categorieën te vangen zijn: relaties, moordverhalen en afwijkende visies op het menselijk bestaan.

Sommige verhalen treffen beter doel dan andere. Zo heeft Voordat het doodgaat prachtige volzinnen en een verstelster met een geweldige belevingswereld, komt Er is geen tijd met een verrassende ontknoping en geeft Appeltaart je een lekker gevoel, zoals taart hoort te doen. Mooi extraatje: van de coaches – onder wie fantasygrootheid Thomas Olde Heuvelt – is ook een bijdrage aan de bundel opgenomen.

Voor de liefhebbers van het korte verhaal is [re]Writing History een fijne aanvulling voor de boekenkast. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de visuele vormgeving en de verhalen – hoewel grotendeels van amateurs – hebben voldoende niveau om ook veeleisende lezers tevreden te stellen. Voor ieder wat wils, dus.
(Rianne Werring)

Untitled-3.5
Titel: [re]Writing History
Auteur:  Diversen
95 pagina’s
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90-820986-0-0
Uitgever: Stichting Onterfd Goed
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € n.v.t.

Leave a Comment