Recensie | Anne Rice – Mijn naam is Lestat

mijn naam is lestatDe vampier Lestat uit Dagboek van een Onsterfelijke heeft besloten dat het tijd is zijn eigen levensverhaal te vertellen. Het succes van het vorige boek, geschreven door zijn metgezel Louis, doet hem verlangen naar roem en hij besluit een rockband te beginnen. Naast dat hij in de liedteksten uit de school klapt over zijn identiteit en de geheimen van de vampiergemeenschap, schrijft hij ook zijn eigen autobiografie, waarin hij verteld over zijn tijd voordat hij vampier was en deel uitmaakte van de verarmde Franse adel, verhuisde naar Parijs met een vioolspeler genaamd Nicolas en daar door een eeuwenoude vampier genaamd Magnus onsterfelijk werd gemaakt. Vervolgens geeft Lestat de duistere gave door aan zijn moeder Gabrielle, maakt kennis met een Parijse vampierkring rond de oogverblindende Armand, ontmoet nog enkele eeuwenoude beroemdheden en corrigeert wat onvolkomenheden over zijn karakter zoals die in Dagboek van een Onsterfelijke worden beschreven. Alles lijkt hem voor de wind te gaan. Weet Lestat echter welke plannen tegen hem worden gesmeed, en die tot uitbarsting moeten komen tijdens zijn eerste grote popconcert in San Francisco?

Na Dagboek van een Onsterfelijke – de vertaling van Interview with a Vampire – kan Anne Rice in de ogen van velen geen kwaad meer doen. Op diverse punten valt Mijn naam is Lestat echter tegen: de melancholische, licht-archaïsche stijl van Louis uit het eerste deel komt hier gedwongen en geforceerd over. Werd Lestat in het eerste deel nog omschreven als een meedogenloze moordenaar, hier probeert hij zich te profileren als iemand die slechts de schuldigen straft en enkel bloed van moordenaars drinkt. Zijn vampiergeschiedenis – die teruggaat tot de eerste Egyptenaren en eigen ontstaansmythe omvat – is interessant, maar verwarrend neergepend. Dat Rice wil doen overkomen dat Lestat zich wil revancheren door een eigen levensverhaal te publiceren, is leuk gevonden, maar de samenzwering die tot Lestats dood moet leiden tijdens zijn concert, past niet in die invalshoek: Lestats verklaring dat dit tot een appendix hoort en dat hij die gegevens later heeft toegevoegd, strookt niet met het feit dat zijn autobiografie in het boek reeds gepubliceerd was.

Mijn naam is Lestat is een prima vervolg voor wie niet te diep graaft en die simpelweg meer wil weten over de hoofdrolspelers uit Dagboek van een Onsterfelijke. Wie echter op de details let, zal op veel onvolkomenheden stuitten die het boek toch een tikje jammer maken.
(Rianne Werring)

Untitled-3
Titel: Mijn naam is Lestat
Auteur: Anne Rice
604 pagina’s
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-90225-3947-7
Uitgever: Uitgeverij M
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € n.v.t.

Leave a Comment